Adrian Năstase: Într-o cameră pot să doarmă mai multe persoane, dar fiecare va visa altceva

În urma rezultatelor alegerilor locale este clar, în primul rând, că a câştigat formula electorală - un singur tur, a declarat luni, pentru AGERPRES, fostul premier Adrian Năstase. 

'În aceste condiţii, PSD s-a detaşat în învingător şi pe baza următoarelor motive: o prezenţă scăzută la vot, în special în Bucureşti, motivarea nucleului captiv după demisia, aş spune chiar demiterea Guvernului Ponta, şi, pe această frustrare, într-un fel electoratul PSD a dorit să iasă la vot şi, de asemenea, lipsa de performanţă a Guvernului tehnocrat. În aceste condiţii, rezultatul a fost extrem de favorabil PSD', a detaliat fostul lider al social-democraţilor.

Pe de altă parte, a arătat acesta, PNL a suferit 'o înfrângere gravă, determinată de oscilaţiile privitoare la candidaţi, de strategia greşită în relaţia cu USB şi de alăturarea exagerată faţă de preşedintele Iohannis, considerat tot mai mult ineficient şi lipsit de dinamism'.

'Mai rezultă din aceste alegeri falimentul experimentului PMP, falimentul experimentului M10, incapacitatea analiştilor de a anticipa evoluţia partidului lui Nicuşor Dan şi, de asemenea, rolul baronilor locali care au rezistat DNA şi care au câştigat un nou mandat acolo unde erau deja pe funcţii', a arătat Năstase.

Potrivit acestuia, ceea ce s-a întâmplat la alegerile locale nu se va translata la alegerile parlamentare.

'Partidele vor trage concluzii şi îşi vor schimba strategiile şi alianţele. Întrebare - cum se va forma o viitoare majoritate parlamentară? Cu cine? Întrebarea aceasta va trebui să şi-o pună în mod categoric PSD. Problema de bază va fi ce se va întâmpla în următoarele luni cu USB care se va transforma într-un partid la nivel naţional, o structură care în Bucureşti a arătat că este o formulă electorală apropiată de clasa mijlocie, de elite şi de structuri civice. Problema la care mă refeream pentru următoarele luni este dacă USB sau USR se va extinde spre PSD şi PNL, mărindu-şi aderenţa, sau PSD şi PNL vor 'muşca' din această nouă formaţiune.

Va urma o bătălie pentru notorietate şi listele de partid vor trebui să conţină personalităţi care să atragă la vot şi să fie ele însele un mesaj de competenţă şi profesionalism, va exista o bătălie pentru mesaj şi o bătălie pentru alianţe', a subliniat fostul premier. Ca o concluzie, Adrian Năstase a citat un vechi proverb chinezesc: 'Într-o cameră pot să doarmă mai multe persoane, dar fiecare va visa altceva'. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel