Adio contrabandă! Inteligența Artificială ar putea recunoaște vinul falsificat

foto: Freepik
foto: Freepik

Este capabilă tehnologia IA să recunoască falsurile?

Un sistem de învățare automată specializat în analizarea compușilor dintr-o sticlă de vin poate identifica cu precizie proveniența băuturii, inclusiv podgoria specifică de unde provin strugurii, relatează The Guardian.

În lupta împotriva falsificării vinului, inteligența artificială se dovedește a fi un adversar redutabil. Cercetătorii au instruit un algoritm să detecteze originea vinurilor pe baza analizelor chimice, iar rezultatele au depășit așteptările.

Prin intermediul unui program de învățare automată, oamenii de știință au reușit să distingă vinurile prin observarea diferențelor subtile în concentrațiile de compuși, permițând identificarea originii băuturii nu doar la nivelul unei regiuni viticole specifice, ci și a podgoriei de unde au fost recoltați strugurii.

Alexandre Pouget, profesor la Universitatea din Geneva, Elveția, a declarat: „Există numeroase fraude în domeniul vinului, unde oamenii produc produse neautentice în garaj, aplică etichete false și le vând cu sume considerabile. Noi demonstrăm pentru prima dată că, prin intermediul tehnicilor noastre chimice, putem identifica aceste diferențe.”

Cum funcționează algoritmii de recunoaștere

Pentru a instrui programul, cercetătorii au utilizat cromatografia de gaze, o tehnică specializată în analizarea a 80 de tipuri de vinuri produse într-un interval de peste 12 ani, provenind din șapte crame din regiunea Bordeaux din Franța. Această tehnică, folosită în laboratoare, ajută la identificarea și separarea compușilor din vinuri.

În loc să se concentreze pe identificarea compușilor individuali care diferențiază un vin de altul, algoritmul analizează toate substanțele chimice detectate în vin pentru a identifica cea mai distinctă "semnătură" pentru fiecare. Programul prezintă rezultatele pe o grilă bidimensională, grupând vinurile care au semnături similare.

„Observația inițială care ne-a captat atenția a fost existența unor grupuri care corespund unei anumite podgorii. Aceasta ne-a comunicat imediat că există o semnătură chimică specifică pentru fiecare cramă (…). Este un model general de concentrații al multor molecule care deosebesc o podgorie. Este ca o simfonie: nu există o singură notă care să le diferențieze, ci întreaga melodie”, a explicat Pouget.

Rezultatele furnizate de program au indicat precis regiunile viticole de proveniență a vinurilor, identificând trei podgorii la nord de râul Dordogne și patru domenii la vest de râul Garonne.

Cercetarea publicată în Communications Chemistry arată că programul de învățare computerizată ar putea ajuta la anchetarea fraudelor, confirmând dacă vinul corespunde cu ceea ce scrie pe etichetă.

Falsificarea vinurilor provoacă în Europa pierderi de 3 miliarde de euro anual.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel