UPDATE Criză la Londra. Cea mai dură înfrângere pentru Guvernul May

Parlamentul britanic a respins cu un vot masiv negativ acordul propus de Theresa May, iar opoziţia laburistă introduce moţiune de cenzură.

Parlamentarii britanici au respins masiv marţi seară acordul privind Brexit-ul negociat de premierul conservator Theresa May cu Bruxellesul, într-un vot crucial privind viitorul Regatului Unit, cu două luni şi jumătate înainte de data prevăzută a ieşirii din Uniunea Europeană.

Camera Comunelor a refuzat acordul ieşirii din UE: 432 de parlamentari au votat împotriva textului, iar 202 s-au exprimat pentru, în ciuda unui ultim avertisment din partea premierului May privind 'incertitudinea' pe care ar urma să o provoace o respingere. Este cea mai dură înfrângere parlamentară pentru un guvern din istoria recentă a Marii Britanii, din 1920 încoace.

Citește și: Londra, inedit: Pizza anti Brexit

Zeci de parlamentari din formaţiunea conservatoare condusă de May - atât susţinători ai Brexit-ului, cât şi susţinători ai apartenenţei la UE - şi-au unit forţele pentru a respinge acordul. Respingerea ar putea duce la o ieşire dezordonată a Marii Britanii din UE sau chiar la o răsturnare a deciziei adoptate în 2016 prin referendum.

În acelaşi timp, opoziţia laburistă a anunţat că introduce o moţiune de cenzură împotriva guvernului conservator. 'Introduc o moţiune de cenzură împotriva acestui guvern' a spus liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn (foto), calificând drept 'catastrofal' pentru executiv rezultatul votului privind acordul asupra Brexit-ului.

UPDATE Declarații Theresa May

Theresa May are acum termen până luni să prezinte Parlamentului un 'Plan B', dacă va supravieţui moţiunii de cenzură. 'Camera Comunelor s-a exprimat, iar acest guvern va asculta', a declarat ea imediat după vot, propunând discuţii între partide pentru a se stabili calea de urmat. 'Este clar că acest acord nu are sprijinul Camerei Comunelor. Însă votul din această seară nu ne spune nimic despre ce susţine, de fapt, parlamentul. Nimic despre cum sau măcar dacă intenţionează să onoreze decizia pe care poporul britanic a adoptat-o în referendumul pe care parlamentul a decis să îl organizeze', a spus premierul.

Liderii Uniunii Europene au atras atenţia marţi seară asupra riscului unei ieşiri dezordonate a Marii Britanii din blocul comunitar după ce Parlamentul de la Londra a respins acordul premierului Theresa May privind Brexit-ul. 'Riscul unui Brexit fără acord a crescut' după votul Parlamentului britanic, a transmis preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Citește și: Germanii și Brexit-ul. Sondaj privind ieșirea Marii Britanii din UE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel