A cincea zi de luptă cu incendiile din insula Evia. A plouat joi dimineață / UPDATE

A cincea zi de luptă cu incendiile din insula Evia / Foto Facebook DSU
A cincea zi de luptă cu incendiile din insula Evia / Foto Facebook DSU

Începând cu ora 08.00, acțiunile de lichidare a incendiilor continuă cu 6 mașini de stingere, 2 cisterne și 1 dronă, în zonele Spathari și Kalivia.

UPDATE

În Grecia au căzut joi dimineaţă precipitaţii locale care au oferit un moment de respiro după două săptămâni de temperaturi sufocante, care au ajuns până la 46 de grade, când ţara s-a confruntat cu cel mai grav val de incendii din ultimii 40 de ani, relatează EFE.

Scăderea uşoară a temperaturii şi ploile, deşi au fost de scurtă durată, au ajutat mai ales insula Evia, cea mai afectată de incendii şi unde situaţia s-a ameliorat încă de miercuri. În prezent pompierii se concentrează pe stingerea unor focare care apar în mai multe puncte din nordul insulei unde au ars 50.000 de hectare într-o săptămână.

Continuă operaţiunile de stingere a flăcărilor şi în Arcadia (Peloponez), unde marţi s-au reactivat incendii care se credeau stinse, dar situaţia pare să fie sub control.

Știrea inițială

Totodată, șase pompieri vor avea misiunea de a asigura alimentarea autospecialelor cu apă, precum și crearea de culoare pentru limitarea propagării incendiilor, cu ajutorul drujbelor. Alături de ei vor fi pompierii din Republica Moldova, care intervin cu 2 mașini de stingere, fapt ce conduce la mărire zonei de acțiune și protecție.

Salvatorii din teren sunt informați permanent privind direcția și intensitatea vântului, reușind astfel să aibă o prognoză cât mai bună asupra posibilităților de propagare a incendiului.

Pe parcursul serii trecute, în zona de acțiune a pompierilor români și moldoveni, s-au înregistrat precipitații pe o durată de aproximativ 2 ore, iar, potrivit prognozelor, temperaturile vor fi ușor mai scăzute azi față de zilele anterioare.

CITEȘTE ȘI Disperare și revoltă în Evia: Incendiile - act criminal! Îi implorăm să vină și nu vine nimeni! / UPDATE

Monitorizarea aeriană s-a realizat cu ajutorul dronei, pentru a avea o imagine de ansamblu asupra situației din teren. De asemenea, la solicitare pompierilor greci, a fost efectuată monitorizarea și altor zone unde intervin aceștia.

Reamintim faptul că autoritățile elene au rol principal în coordonarea întregii misiuni, aceștia fiind responsabili de configurarea planului de intervenție, gruparea numerică a forțelor și efectivelor care alcătuiesc un modul pregătit în a acționa în vederea limitării răspândirii incendiilor de vegetație.

În mod permanent se menține legătura cu ofițerul elen delegat în asistarea și buna desfășurare a întregii misiuni derulate de salvatorii români și moldoveni.

CITEȘTE ȘI: Localnicii greci, uimiți de pompierii români implicați în stingerea incendiilor devastatoare din Insula Evia: Sunt de pe altă planetă! / Foto UPDATE

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunţat marţi deblocarea a 500 de milioane de euro pentru ajutoare de urgenţă şi reconstrucţie în regiunile afectate de incendii cu o amploare fără precedent şi care continuă să devasteze o parte a ţării, relatează AFP.

Confruntat cu furia locuitorilor din zonele sinistrate, Mitsotakis a prezentat un pachet de măsuri pentru victime, precum şi planuri de reconstrucţie în insula Evia, la 200 km de Atena şi a cărei parte de nord era încă în flăcări marţi. Măsurile de ajutor vor fi finanţate în principal printr-un buget suplimentar de 500 de milioane de euro pe care Ministerul de Finanţe îl va depune acum, a precizat Mitsotakis.

VEZI ȘI: Imagini de Apocalipsă. O mănăstire şi mai multe sate, înconjurate de flăcări de 40 de metri pe insula Evia, Grecia. Călugăr: Minune! - VIDEO

Statul va plăti în special până la 150.000 de euro pe casă distrusă, a detaliat el pe contul său oficial de Twitter, cu plata imediată a unui avans de 20.000, 12.000 sau 5.000 de euro, în funcţie de gradul de degradare al locuinţei. Sunt prevăzute, de asemenea, scutiri de la impozitele pe proprietate şi contribuţii sociale.

De asemenea, statul grec va debloca 224 de milioane de euro pentru reîmpădurirea a 165.000 de hectare, sumă care poate fi majorată dacă este necesar. Premierul Kyriakos Mitsotakis a prezentat scuze publice luni pentru deficienţele răspunsului la incendiile devastatoare din ţară din ultima săptămână, notează Reuters.

Cele peste 500 de incendii au dus la evacuarea a zeci de sate şi mii de oameni, stârnind totodată nemulţumire şi critici legate de reacţia guvernului. Premierul Mitsotakis şi-a cerut scuze luni seara la televiziune şi a promis că greşelile vor fi identificate şi remediate, dar a făcut în acelaşi timp apel la unitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel