Pentagonul are un nou director. Vezi cine este noul secretar al Apărării

Senatul american l-a confirmat definitiv, marţi, cu 58 de voturi pentru şi 41 împotrivă pe  candidatul propus de Barack Obama pentru funcția de director al Pentagonului. Numirea lui Chuck Hagel, în vârstă de 66 de ani, ca secretar al Apărării a fost făcută în urma unei lupte legislative rar observate în istoria Statelor Unite.  Hagel îşi va putea intra în funcţie miercuri, înlocuindu-l pe Leon Panetta.

Obama a salutat această confirmare, pe care a calificat-o "o susţinere de către cele două partide" şi a afirmat într-un comunicat că prin Hagel "vom avea secretarul Apărării de care ţara noastră are nevoie şi liderul pe care soldaţii noştri îl merită".

 După vot, Hagel s-a declarat onorat să fie acceptat de Senat şi a afirmat că vrea acum să lase în urmă lupta politică dusă pentru confirmarea sa.

 "Vreau să lucrez îndeaproape cu Congresul pentru a fi siguri că menţinem cea mai puternică armată din lume şi pentru a continua să protejăm această mare naţiune", a declarat Chuck Hagel într-un comunicat.

 Opţiunea lui Obama pentru Hagel a suscitat o bătălie legislativă rară în Congres. În general, candidaţii pentru posturi de secretar sunt aprobaţi cu o majoritate largă.

 Însă republicanii îi reproşează lui Hagel, un fost senator republican, declaraţii făcute în trecut despre influenţa grupului de "lobby evreiesc" la Washington sau despre oprtunitatea consolidării sancţiunilor împotriva Iranului. Hagel i s-a opus lui George W. Bush şi partidului în privinţa Războiului din Irak.

 Chuck Hagel a prezentat scuze pentru declaraţiile despre grupul de "lobby evreiesc", dar nu a reuşit să îşi convingă foştii colegi că ar fi la fel de ferm în privinţa Iranului. John McCain apreciază că fostul său coleg nu este, pur şi simplu, calificat pentru post.

 Chuck Hagel, fost senator numit de Barack Obama la conducerea Departamentului Apărării, este un republican nonconformist, acuzat de unii din tabăra sa că nu este destul de apropiat de Israel sau de naivitate faţă de Teheran.

 Veteran în Vietnam, reticent la implicarea armatei americane în conflicte, misiunea sa va fi să restructureze Pentagonul.

 Rănit în luptă şi decorat, Hagel va fi "primul care iese din rang pentru a deveni secretar al Apărării", a subliniat Barack Obama, salutând un "apărător al soldaţilor noştri, al veteranilor şi al familiilor militarilor".

 În vârstă de 66 de ani, Chuck Hagel, fost senator de Nebraska (1996-2008), este adeptului unui limbaj direct, un spirit liber care nu a ezitat să lupte împotriva partidului său privind războiul din Irak.

Opozanţii săi îl acuză că este lipsit de tact, că nu este mereu alături de aliatul israelian sau că manifestă naivitate opunându-se sancţiunilor împotriva Iranului, fiind numit de cotidianul Washington Post "cea mai proastă alegere în cel mai prost moment".

 Hagel a fost nevoit să se apere şi în ziua nominalizării sale de către preşedinte, afirmând că nu există "nicio dovadă" că el ar fi anti-israelian.

 Chuck Hagel a crescut în sărăcie cu un tată alcoolic şi uneori violent şi s-a format în Vietnam, unde a servit ca sergent în aceeaşi unitate de infanterie cu fratele său cadet, Tom. În jungla deltei râului Mekong, acesta a fost rănit de două ori, primind mai multe medalii Purple Heart.

 Tom şi Chuck şi-au salvat viaţa unul altuia. Tom i-a oprit hemoragia toracică după ce viitorul senator a fost rănit de shrapnel. Chuck l-a scos o lună mai târziu pe fratele său leşinat dintr-un vehicul blindat în flăcări în care acesta se afla când a trecut pentru o mină. Chuck Hagel a rămas cu o cicatrice pe faţă provocată de o arsură puternică.

 La întoarcerea din Vietnam, acesta trece printr-o serie de locuri de muncă diverse până când obţine un post în echipa unui senator de Nebraska, unde se face remarcat.

 La venirea lui Ronald Reagan la putere, el devine numărul doi în ministerul veteranilor şi nu ezită să demisioneze pentru a denunţa reducerile pensiilor veteranilor. Acesta se retrage atunci în domeniul privat, înfiinţând o societate de telefonie mobilă care îi va aduce milioane.

 În Senat, unde este membrul al comisiei pentru Afaceri Externe, Chuck Hagel a legat prietenie cu republicanul John McCain, democratul Joe Biden şi cu Barack Obama, pe care l-a însoţit în cadrul vizitelor pe teren în Irak şi în Afganistan. (Sursa: Mediafax)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel