EXCLUSIV  1 Decembrie. Pleșoianu, Ciutacu, Pieleanu, Andon, Bulai, declarațiile momentului

Români
Români

Românii de pretutindeni sărbătoresc sâmbătă, 1 Decembrie, Ziua Naţională şi Centenarul Marii Uniri. Cu această ocazie, contactați de redactorii DCNews, au transmis mesaje Liviu Pleșoianu, Victor Ciutacu, Radu Tudor, Marius Pieleanu și nu numai. 

Liviu Pleșoianu

Liviu Pleșoianu, întrebat ce îi lipsește, în acest moment, cel mai mult României, a făcut referire la încredere, sens comun și un proiect național. „Ne lipsește încrederea în noi, ne lipsește sensul comun, ne lipsește propriul Destin și ne lipsește un proiect național care să ne reașeze în acest Destin", a spus Liviu Pleșoianu. „De cel puțin două decenii, ne-au băgat în cap că suntem cei mai leneși, cei mai corupți, cei mai puțin frecventabili. De cel puțin două decenii, ne-au atomizat, ne-au fragmentat în mii de bucățele, apoi ne-au aruncat unii împotriva celorlalți: tânăr vs. bătrân, sătean vs. orășean, ardelean vs. moldovean, român din țară vs. român din diaspora, medic vs. pacient, profesor vs. părinte și elev ș.a.m.d. De cel puțin două decenii, singurul nostru proiect de țară a fost bazat pe „anti", pe „lupta împotrivă". Mesajul complet AICI.

Victor Ciutacu

Victor Ciutacu a precizat că cel mai important lucru este ca românii să continue să fie ei înșiși, și acum de Ziua Națională, dar și în următoarea perioadă: „Nu știu în ce măsură sunt eu cel mai potrivit să dau mesaje poporului român, dar mesajul meu de 1 Decembrie către români este să fie ei înșiși în continuare. Nu suntem nici cel mai grozav neam de pe planetă, astfel încât să ne mândrim că nu mai este nimeni ca noi, după cum nu suntem nici ultimul neam cum încearcă unii să ne facă să să ne simțim și să avem complexe de inferioritate. Suntem o nație ca oricare alta, cu plusurile și minusurile ei. Dar în care, după părerea mea, marea majoritate, ține prea mult la aparențe”. Mesajul complet AICI.

Radu Tudor

Și jurnalistul Radu Tudor a răspuns, pentru DC News, la întrebarea ce îi lipsește României în acest an care marchează 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri: „României îi lipsește o generație de politicieni dedicați acestei țări și care să înțeleagă ce-i lipsește României în an Centenar și care să pună osul la treabă pentru a realiza rapid ceea ce nu am făcut în 27 de ani. Mă tem însă că acea generație de politicieni nu este cea pe care o avem astăzi”. Mesajul complet AICI.

Marius Pieleanu

Sociologul Marius Pieleanu ne-a spus că României îi lipsește seriozitatea înțeleasă ca respectare a cuvântului și consecvență. „României îi lipsește seriozitatea, de exempu în marile conflagrații. Am intrat în Al Doilea Război Mondial de partea Germaniei, apoi când lor le ardea buza, am întors armele la 23 august. În Primul Război Mondial ne-am declarat neutri, iar apoi, când ne-a convenit mai mult, am intrat împotriva nemților și i-am luat prin surprindere. Toată activitatea noastră în instituțiile europene de după Revoluție este un alt exemplu de neserioziotate. Seriozitate înseamnă consecvență, să te ții de cuvânt", a declarat Marius Pieleanu, pentru DC News. Mesajul complet AICI.

Sergiu Andon

Avocatul Sergiu Andon, a spus, pentru DC News, care este cel mai important lucru care îi lipsește României la 100 de ani de la constituirea României Mari. „României îi lipsesc principiile stabile. Trahanache este un personaj tragic. El ajunge la expresia sa celebră, doar pentru că e bătrân și zaharisit și nu reușește să formuleze cum trebuie - "O soţietate fără prinţipuri, va să zică că nu le are!" Dar realitatea este aceasta pentru cine vrea să observe istoria. Noi avem un soi de principii. "Fă-te frate cu dracu' până treci puntea", "Las că merge și-așa", "Cine poate oase roade". Dar acestea nu sunt principii pe care să se fondeze o comunitate națională", a declarat avocatul pentru DC News. Mesajul complet AICI.

Alfred Bulai

De asemenea, și sociologul Alfred Bulai a spus, pentru DC News, ce consideră că îi lipsește României, la 100 de ani de la Marea Unire. „Îi lipsesc foarte multe. Dar primul lucru care îmi vine minte este că îi lipsește o altă istorie, în sensul că evenimentele nu au fost prea favorabile României. Aici nu mă refer la ultima sută de ani ci și la ceea ce s-a întâmplat înainte. Îi lipsește o altă clasă politică, o altă elită socială, deci prea multe lucruri", a spus Alfred Bulai. Mesajul complet AICI.

Petre Roman

Totodată, Petre Roman a declarat pentru DC News: „Ceea ce îi lipsește României, la ora actuală, este să fie condusă la nivel politic. Lipsește o idee despre Românie, o direcție pe care să construim, cu alte cuvinte lipsește o voință politică despre ceea ce vrem să facem în țara aceasta. Alminteri ceea ce se confruntă acum nu sunt în niciun caz puncte de vedere despre cum, ce și în ce fel se construiește. Lipsește o viziune, un plan strategic al reformelor structurale, pentru că rămânerea în urmă a României față de Occident este evidentă în continuare”. Mesajul complet AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel