Iohannis către tineri: Regimul comunist a banalizat moartea şi suferinţa-GALERIE FOTO

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la inaugurarea monumentului Aripi de la Casa Presei Libere că este îngrijorat de blocarea investigaţiilor privind crimele comunismului şi a solicitat deblocarea situaţiei, adăugând că nici  crimele de la Revoluţie nu pot rămâne nepedepsite şi este nevoie de o lege care să interzică negarea crimelor comunismului.

Preşedintele a spus că susţine crearea cât mai repede posibil a unui Muzeu Naţional al Comunismului, pentru că generaţiile de tineri trebuie să cunoască ideologia, istoria şi moştenirea regimului totalitar. În context, a cerut deblocarea investigaţiilor privind crimele comunismului, dar şi a crimelor de la Revoluţie.

"Tinerii trebuie să ştie că regimul comunist a banalizat moartea şi suferinţa, a îngrădit sistematic drepturile şi libertăţile cetăţeneşti şi a comis nenumărate abuzuri în numele unei utopii criminale. Nu putem să permitem repetarea, indiferent de formă, a unor astfel de derapaje tragice. Trecutul trebuie să constituie astfel un semnal de alarmă pentru tinerii de astăzi, iar acţiunea justiţiei este fundamentală în acest sens. Sunt îngrijorat de blocarea investigaţiilor în privinţa crimelor comunismului, după câţiva ani de progrese. Continuarea investigaţiilor trebuie să fie o prioritate pentru instituţia abilitată de lege şi solicit factorilor de decizie să ia măsuri pentru deblocarea situaţiei. De asemenea, crimele de la Revoluţie nu pot rămâne nepedepsite", a spus Iohannis.

Iohannis a mai susţinut că este nevoie de o lege care să interzică negarea crimelor comunismului pentru că, în ultimul timp, "au apărut semnale că există persoane care pun la îndoială ori banalizează sacrificiul şi tragedia victimelor regimului comunist".

Klaus Iohannis a decorat patru  foşti deţinuţi politici cu ocazia inaugurării monumentului "Aripi"

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 30 mai a.c., cu ocazia inaugurării monumentului „Aripi", dedicat memoriei luptătorilor din rezistenţa anticomunistă (1945-1989), decretul de decorare a unor foşti deţinuţi politic.

Astfel, în semn de înaltă apreciere a înaltei ţinute morale, pentru demnitatea cu care au militat pentru democraţie, plătind cu propria lor libertate pentru curajul de a se fi împotrivit regimului totalitar comunist, Preşedintele României a conferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios" în grad de Cavaler preacuviosului părinte Nicolae Tomaziu, doamnei Elena Ion-Arnăuţoiu, domnului Nicolae Ciurică şi domnului Dumitru Moldovan, precizează un comunicat al Administrației Prezidențiale.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel