Iohannis, la inaugurarea monumentului Aripi: Crimele de la Revoluție nu pot rămâne nepedepsite

Președintele Klaus Iohannis, prezent luni la inaugurarea monumentului ARIPI din Piața Presei Libere dedicat luptătorilor din rezistenţa anticomunistă, s-a arătat îngrijorat față de blocarea investigațiilor în privința crimelor comunismului. De asemenea, șeful statului a precizat că este nevoie de o legislație care să interzică orice formă de negare a crimelor comunismului, mai ales că au apărut semnale că există persoane care pun la îndoială ori banalizează sacrificiul și tragedia victimelor acelor vremuri totalitare.

"Trecutul trebuie să constituie astfel un semnal de alarmă pentru tinerii de astăzi, iar acțiunea justiției este fundamentală în acest sens. Sunt îngrijorat de blocarea investigațiilor în privința crimelor comunismului, după câțiva ani de progrese.

Continuarea investigațiilor trebuie să fie o prioritate pentru instituția abilitată de lege și solicit factorilor de decizie să ia măsuri pentru deblocarea situației", a declarat președintele Iohannis.

Citește și: Haos și bătaie de joc la adresa miilor de salariați din zona Casei Presei Libere

"Crimele de a Revoluție nu pot rămâne nepedepsite. În ultimul timp, au apărut semnale că există persoane care pun la îndoială ori banalizează sacrificiul și tragedia victimelor regimului communist. Avem nevoie, prin urmare, de o legislație care să interzică orice formă de negare a crimelor comunismului. O astfel de lege trebuie să sancționeze și tendințele de articulare a cultului persoanelor care se fac vinovate de promovarea abuzurilor pe criterii politice în vremea comunismului. Numai așa arătăm că am înțeles drama trecutului totalitar și că apărăm principiile după care se ghidează statul de drept. Cei mai mulți dintre cei care au luptat împotriva regimului comunist nu au apucat să trăiască euforia momentului 1989 și nici satisfacția la inaugurarea monumentului care le este consacrat. Aripile lor s-au frânt sub greutatea Cortinei de Fier în spatele căreia au fost prinși după cel de-Al Doilea Război Mondial, dar știm prea bine că au crezut cu tărie în prăbușirea regimului comunist și la revenirea la o societate bazată pe valorile democratice. Pentru sacrificiul lor, le suntem profund recunoscători și îndatorați", a mai spus președintele Iohannis în discusul susținut la eveniment.

Totodată, șeful statului a ținut să mulțumească foștilor deținuți politic și rudelor celor dispăruți pentru prezența la inaugurarea monumentului "Aripi".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel