Reportaj. Pe măsură ce Rusia înaintează, un grup de ajutor umanitar ucrainean evacuează localitățile din apropierea liniilor frontului

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Anzhelika Sharonova și mama sa în vârstă de 86 de ani au rezistat în orășelul lor din estul Ucrainei cât au putut înainte de a fugi în această săptămână, având doar câteva genți între ele.

Forțele ruse avansează constant la nord și la sud de Toretsk, apăsând pe mai multe părți ale frontului estic, amenințând să învăluie în cele din urmă fosta localitate minieră de cărbune și alte orașe din jur, notează Foxnews.

„Nu a rămas nicio fereastră întreagă la etajul cinci”, a spus Sharonova, înghesuită într-un microbuz condus de membri ai East SOS, un grup de ajutor care ajută la evacuarea civililor.

„Cad bombeîn apropierea clădirii noastre.”

Toretsk se află pe linia frontului în războiul cu separatiștii sprijiniți de Moscova începând din 2014, dar recenta creștere a luptelor și lipsa serviciilor de bază au făcut viața aproape insuportabilă pentru Sharonova și mama sa, Valentyna, au spus cele două femei.

Ele depindeau în mare parte de livrările de ajutor umanitar în orașul pustiit, unde puține magazine mai erau deschise, iar cel mai apropiat spital se afla la cel puțin 20 de kilometri distanță.


Clădirile de pe strada lor erau pline de cratere, iar cablurile de metal erau răsfirate în apropierea intrării. În altă parte, câinii rătăceau pe străzi sub zgomotul artileriei, iar o lungă coadă de rezidenți șerpuia de la un bancomat.

Într-un sat apropiat, a spus Valentyna, a fost un „atac cu rachete asupra tuturor caselor”. Cu o zi înainte ca cele două să fie evacuate, un atac aerian rusesc a lovit o secție de poliție locală, au declarat autoritățile.

Emoțiile năvălesc


Mai puțin de 12.000 de persoane mai rămân în zona Toretsk, dintr-o populație pre-invazie de cel puțin 66.000, au declarat polițiștii regionali.

„Cu fiecare zi care trece, este tot mai periculos pentru oameni să rămână în locul lor, în casele lor”, a spus Vladyslav Arseniy, un salvator al East SOS.

Sharonova și mama sa sunt printre cele douăzeci de persoane evacuate săptămânal de East SOS, care străbate regiunea Donetsk devastată de război aproape zilnic, răspunzând la apeluri.

Reuters a însoțit grupul într-o misiune recentă în timp ce colecta rezidenți vârstnici și bolnavi din casele lor și din spitalele locale, în special din orașe precum Kostiantynivka, care sunt mai departe de linia frontului.

Două femei imobilizate la pat erau întinse pe bancheta din spate a microbuzului, iar celelalte erau așezate pe bancheta din spate.

Cei lăsați în Toretsk, unde câmpurile în afara orașului sunt marcate de tranșee proaspete și vechi de zeci de ani, sunt hotărâți să rămână până când casele lor sunt complet distruse, a spus Arseniy.

Sharonova și mama sa, care au îndurat două ierni de război în apartamentul lor, au spus că se îndreptau către un oraș mai mare din Ucraina centrală și nu se așteaptă să se întoarcă.

Oleksandr Stasenko, membru East SOS, vorbind în afara trenului în care a ajutat la încărcarea mai multor rezidenți evacuați în acea zi, a spus că este dificil să vezi oameni speriați.

„Emoțiile se rup uneori și îți vin lacrimile”, a spus el. „Dar te aduni și ajuți oamenii.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel