Cipul implantat în creier de compania Neuralink, deținută de Elon Musk, a început să se desprindă de pe primul pacient

foto: Freepik
foto: Freepik

Prima încercare a companiei Neuralink de a implanta un cip în craniul unui om a întâlnit un obstacol neașteptat după ce dispozitivul a început să se desprindă de creierul pacientului, a dezvăluit compania miercuri.

Pacientul, Noland Arbaugh, a fost supus unei intervenții chirurgicale în februarie pentru a i se implanta un cip Neuralink în creier, dar funcționalitatea dispozitivului a început să scadă în decursul aceleiași luni. Unele dintre firele dispozitivului, care conectează computerul miniatural la creier, au început să se retragă. Neuralink nu a dezvăluit motivul pentru care dispozitivul s-a retras parțial din creierul lui Arbaugh, dar a declarat într-o postare pe blog că inginerii săi au rafinat implantul și i-au restabilit funcționalitatea, scrie The Guardian.

Capacitățile diminuate nu par să-l fi pus în pericol pe Arbaugh, acesta putând încă să folosească implantul pentru a juca șah pe calculator folosindu-și gândurile, potrivit Wall Street Journal, care a dat prima veste despre problema cu cipul. Posibilitatea de a îndepărta implantul a fost luată în considerare după ce desprinderea a ieșit la iveală, a relatat Journal.

Implantul lui Arbaugh a început să aibă probleme la sfârșitul lunii februarie, potrivit postării de pe blogul Neuralink, atunci când un număr nedezvăluit de fire ale cipului s-au "retras din creier, ceea ce a dus la o scădere netă a numărului de electrozi eficienți". Acest lucru a redus biții pe secundă ai dispozitivului, care este în esență un indicator al cât de bine ar putea implantul să își îndeplinească sarcinile.

Neuralink, care este deținută de Elon Musk și care a fost evaluată la aproximativ 5 miliarde de dolari anul trecut, a promovat pe scară largă succesul primului său implant, poziționându-se ca un lider mondial în tehnologia cipurilor cerebrale. Deși dispozitivul este încă în fazele sale incipiente, dezvăluirea companiei atrage mai multă atenție asupra naturii netestate și complicate a procedurii experimentale.

Implanturile Neuralink funcționează prin încorporarea în craniu a unui mic recipient care adăpostește un cip de procesare și o baterie, împreună cu 64 de fire fine care se conectează cu țesutul cerebral și interacționează cu semnalele neuronale pe care acesta le emite. Arbaugh, care este tetraplegic, poate controla dispozitive informatice, cum ar fi o tastatură sau un cursor de mouse, cu ajutorul implantului său.

Arbaugh a lăudat implantul în timpul unei demonstrații din martie și a declarat că acesta "i-a schimbat deja viața", precizând, de asemenea, că nu a fost perfect și că "s-au confruntat cu unele probleme".

Înainte ca Neuralink să efectueze primul său implant uman, a experimentat pe scară largă timp de ani de zile pe animale, inclusiv oi, porci și maimuțe. Autoritățile de reglementare au lansat mai multe investigații privind practicile companiei în acele laboratoare de testare pe animale, spunând la începutul acestui an că au găsit probleme de control al calității și de păstrare a evidențelor la o unitate de cercetare din California.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel