UPDATE: AL DOILEA ATAC în MUNCHEN, zona pietonală-VIDEO șocant

UPDATE 02.17 Marea manipulare cu atacul de la Munchen - FOTO

UPDATE 01.40  Un bărbat a declarat la postul german n-tv că s-a aflat în centrul comercial din Munchen în momentul atacului armat și că l-a auzit pe atacator proferând insulte la adresa străinilor. El a spus că a văzut un singur atacator, care purta bocanci și un rucsac. Potrivit declarațiilor sale, s-a uitat în direcția atacatorului, care a împușcat doi oameni aflați pe scări. Martorul s-a ascuns într-un magazin, iar apoi a fugit afară și a văzut morți și răniți întinși la sol.


UPDATE 00.43 Președintele german Joachim Gauck s-a declarat "îngrozit" de "atacul criminal" de la Munchen. "Atacul criminal de la Munchen mă îngrozește în cel mai înalt grad", a precizat el. 
În plus, a precizat că se simte apropiat de "cei care sunt în teren să-i protejeze pe oameni și salveze vieți".

 

UPDATE 00.40 Atac Munchen. Teorie a conspirației: Ipoteză care aruncă totul în aer

UPDATE 00.04 Conform ultimelor informații, se pare că patru oameni au fost uciși în interiorul restaurantului McDonand's, iar un altul a fost împușcat în afara clădirii.

UPDATE 00.02 Poliția a transmis că există nouă victime. Nu se știe dacă a noua persoană este unul dintre atacatori.

UPDATE 00.00 Iohannis, după atacul din Munchen: Solidaritate cu Germania

UPDATE 23.50 Candidata democrată la președinția Statelor Unite, Hillary Clinton, a anunțat că urmărește îndeaproape "situația îngrozitoare" din capitala Bavariei. Ministrul de externe al Marii Britanii, Boris Johnson, a scris pe Twitter că este "șocat și întristat" în urma atacului armat de la Munchen.

UPDATE 23.41 Ministerul Afacerilor Externe condamnă în termenii cei mai fermi atacul armat care a avut loc astăzi, 22 iulie 2016, în Munchen, Germania, soldat cu pierderi de vieți omenești şi numeroşi răniţi. MAE transmite condoleanţe familiilor victimelor acestui act de o violenţă extremă şi exprimă întreaga solidaritate cu poporul german.

UPDATE 23.39  ÎMPUȘCĂTURI Munchen. Atacator: Sunt german! VIDEO

UPDATE 23.26 Germania a activat unitatea antiterorism CSG 9 după atacul armat.

UPDATE 23.24 O femeie a declarat pentru CNN că era în restaurantul McDonald's, aflat în apropiere de mall, când un bărbat înarmat a ieșit din toaletă și a început să tragă în copiii care mâncau.

UPDATE 23.18 Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români aflaţi în Munchen să nu părăsească locaţiile în care se află şi să evite orice deplasări care nu sunt strict necesare, în special în locurile aglomerate.

Pentru acordarea asistenţei consulare şi preluarea operativă a solicitărilor cetăţenilor români sunt disponibile numerele de telefon ale Consulatului General al României la Munchen : +49 89 553307 (apeluri redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate - CCSCRS şi preluate de către operatorii Call Center 24/24, care funcţionează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe) şi telefonul de urgenţă al oficiului consular +49 1602087789.

UPDATE 23.02 Granița Cehiei "va fi întărită" în cazul în care atacatorul sau atacatorii de la centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen ar încerca să fugă, a declarat ministrul de interne al Cehiei, Milan Chovanec.

UPDATE 22.55 Guvernul german a convocat o reuniune de urgență la cancelaria din Berlin în contextul atacului armat de la Munchen.

Angajații cancelariei s-au deplasat la sediul guvernului pentru a urmări în timp real evenimentele de la Munchen și a păstra legătura cu agențiile relevante. Angela Merkel nu a fost prezentă la reuniunea de la sediul guvernului, potrivit unor surse din cadrul cancelariei.

UPDATE 22.49 Nu există indicii ale unui atac terorist islamist, a declarat vineri un purtător de cuvânt al poliției din Munchen.

UPDATE 22.40 Barack Obama a promis să acorde sprijin Germaniei după ce mai mulți indivizi înarmați au deschis focul într-un mall de lângă Stadionul Olimpic din Munchen.

"Nu știm exact ce se întâmplă acolo, dar evident că inimile noastre sunt alături de cei care este posibil să fi fost răniți. Le promitem tot sprijinul de care au nevoie", a declarat Obama, înaintea unei reuniuni la Casa Albă.

La rândul său, președintele francez Francois Hollande a adresat vineri seară "un mesaj personal de susținere" cancelarului german Angela Merkel. Franța a fost recent ținta unui atac terorist, la 14 iulie, la Nisa (sud), atentat soldat cu 84 de morți, amintește AFP.

UPDATE 22.15 Partizanii grupării Stat Islamic salută pe reţelele de socializare atacul din Munchen, scrie Reuters.

"Slavă lui Allah, fie ca Allah să aducă prosperitate oamenilor noștri din Statul Islamic", se poate citi într-un mesaj în arabă pe un cont de Twitter cunoscut ca susținător al SI.

UPDATE 22.00 Poliția cere șoferilor să evite circulația pe autostrăzile din apropiere de Munchen pentru a permite trecerea echipelor de salvare.

UPDATE 21.54 Trei persoane care sunt căutate de poliție au comis "cel puțin șase morți" și "mai mulți răniți" în centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen, au declarat surse din poliție pentru AFP, bilanț confirmat și de postul de televiziune BR.

UPDATE 21.55 Unul dintre atacatori s-a sinucis, informează presa germană.

UPDATE 21.52 BBC transmite că locuitorii din Munchen își deschid ușile pentru oamenii aflați în dificultate și pentru cei blocați în oraș din cauza atacului. Aceștia folosesc hashtagul #OffeneTür (#ușădeschisă) pe conturile de social media pentru a-i informa pe oameni încotro să se îndrepte.

În același timp, șoferii de taxi au fost avertizați să nu ia clienți din zona adiacentă Stachus, cunoscută și sub numele de Karlsplatz.

UPDATE ORA 21.49 Surse din guvernul german au declarat că ministrul de interne Thomas de Maiziere, aflat în avion în drum spre SUA, unde urma să-și petreacă vacanța, nu a fost încă informat despre evenimentele din Munchen. Nu este clar dacă acesta se va întoarce în Germania.

UPDATE 21.35 ÎMPUȘCĂTURI MUNCHEN. Chirieac: Nu întâmplător avem vineri seara un atac

UPDATE 21.30 Reuters anunță că au existat cel puțin doi atacatori.

UPDATE 21.20 Ultimele informații arată că există șase oameni uciși și mai mulți răniți în schimbul de focuri de la centrul comercial. Poliția cere populației să rămână acasă sau să caute adăpost în clădirile din apropiere.

UPDATE 21.12 ATENTAT LA MUNCHEN. Imagini șocante după atacul de la mall

UPDATE 21.10 Poliția nu exclude informația conform căreia avem de-a face un atac terorist.

UPDATE 21.07 Poliția din Munchen spune că martorii au raportat împușcături în zona străzii Hanauer, pe strada Ries și în mallul Olympia.

UDPDATE 21.05 Gara centrală din Munchen este evacuată, anunță operatorul german de căi ferate.

Operatorul feroviar german Deutsche Bahn a anunțat evacuarea principalei gări din Munchen pentru o operațiune a poliției după atacul armat de la complexul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen soldat cu mai mulți morți și răniți și în care, potrivit poliției, au fost implicați trei atacatori, relatează DPA.

"Circulația trenurilor a fost complet oprită", a informat Deutsche Bahn. Trenurile din toate direcțiile spre capitala Bavariei au fost oprite înainte de a putea intra în oraș.

Operatorul public de transport MVG a anunțat că tot transportul subteran, dar și cel cu tramvaie și autobuze a fost suspendat, la ordinul poliției.

În același timp, departamentul de pompieri a anunțat că din informațiile pe care le deține nu s-au tras focuri de armă pe strada Stachus din centrul Munchenului, unde DPA relata anterior că populația s-a adunat și că s-au produs scene de panică.

De asemenea, poliția din Munchen susține că suspectează că atacul de la centrul comercial din Munchen a fost unul terorist, iar autoritățile au decretat "stare specială", cerându-le oamenilor să rămână în propriile locuințe.

UPDATE ORA 21.02 Ministerul de Interne al landului german Bavaria confirmă moartea a trei persoane în atacul armat de vineri de la centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen.

Știrea inițială:


După atacul din centrul comercial din Munchen, se pare că încă un atac s-a produs în piața Stachus (zona centrală pietonală din Munchen).

Transportul public în Munchen este blocat. Autoritățile au închis toate liniile de metrou, dar și pe cele de suprafață. 

ATENTAT MUNCHEN: Un om impusca persoane from Huff on Vimeo.

Primul atac, la un centru comercial

Ziarul Muncher Abendzeitung a avansat un bilanț de 15 morți, iar televiziunea germană NTV a evocat zece persoane decedate în atacul armat de vineri de la centrul comercial din apropierea Stadionului Olimpic din capitala bavareză. Agenția de presă DPA a relatat că atacul a început la ora locală 17:52 (15:52 GMT), într-un restaurant fast-food, potrivit purtătorului de cuvânt adjunct al poliției din Munchen, Thomas Baumann. Nu este clar dacă au existat unul sau mai mulți atacatori. 

O purtătoare de cuvânt a poliției locale a spus că există mai mulți morți și răniți, evitând să furnizeze un bilanț al victimelor. Ea a precizat că în opinia poliției este implicat mai mult de un singur atacator. Poliția din Munchen a anunțat pe contul său de Twitter că are "în acest moment o intervenție polițienească importantă într-un centru comercial", cerând populației să nu se deplaseze "în zonă".

Potrivit cotidianului Bild, un atacator a fugit în centrul comercial și a deschis focul asupra mai multor persoane, iar apoi s-a deplasat în direcția unei stații de metro. Între timp, autoritatea de transport din Munchen anunță că a oprit circulația mai multor trenuri, tramvaie și autobuze după atacul armat. De asemenea, relatează Reuters citând NTV, forțele speciale au ajuns la complexul comercial în care a avut loc atacul și unde operațiunea de evacuare continuă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel