Zelenski: Trupele ruse ar putea lansa o nouă ofensivă până în mai sau iunie

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a declarat într-un interviu acordat CBS News că trupele ruse ar putea lansa o nouă ofensivă până la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie.

Cea mai precară situație rămâne în estul Ucrainei din cauza lipsei de armament, cu toate că forțele ucrainene au reușit să o stabilizeze "pe cât posibil".

"Am reușit să stabilizăm situația. Este mai bine decât acum două sau trei luni", a declarat Zelenski pentru CBS. "Dar avem nevoie acum de ajutor pentru a instrui brigăzile corespunzătoare care vor trebui să apere pământul nostru, mai ales în timpul contraofensivei pe care Rusia o planifică.", notează Kyiv Post.

Potrivit lui Zelenski, problema principală este obținerea a ceea ce are nevoie Ucraina pentru a preveni pierderea teritorială.

"Dacă discutăm nu despre o contraofensivă, ci despre stabilizare, așa cum am menționat mai devreme, prioritatea principală este apărarea antiaeriană și obuzele de artilerie. Asta avem nevoie", a spus el.

Nu au existat mari avansuri ofensive ruse în iarnă, a spus Zelenski, dar trupele ruse au reușit să distrugă câteva sate cu ajutorul unor aprovizionări aparent nelimitate de rachete și proiectile.

Între timp, Ucraina a suferit din cauza lipsei de proiectile.

"Stocurile noastre de artilerie erau aproape goale, practic zero. Mă refer la situația cu obuzele în decembrie", a spus Zelenski. "Această problemă legată de legea privind ajutorul din partea SUA se leagă de aceste probleme și de fapt a început acum ceva timp, încă din toamnă, să fiu sincer."

În același timp, situația disperată a fost ameliorată datorită faptului că ucrainenii au reușit să-și dezvolte rapid capacitatea de producție a dronelor.

Dar președintele rus Vladimir Putin a profitat de foametea de artilerie a Ucrainei și a distrus Avdiivka, a spus Zelenski.

"Nu mai erau resurse să ținem (orașul). Nu mai era nimic."

Zelenski, exprimându-și recunoștința, a spus că aliații SUA și europeni au permis Ucrainei să treacă de iarnă, în special furnizându-i rachete pentru apărare antiaeriană.

Ucraina întâmpină dificultăți în lupta împotriva armatei ruse nu doar din cauza lipsei de artilerie și proiectile, ci și din cauza faptului că artileria rusă are de obicei un domeniu de acțiune mai lung, a spus Zelenski.

"În Bakhmut, Avdiivka, Lysychansk și Soledar, a fost cu adevărat dificil să combatem un dușman a cărui artilerie poate ajunge la peste 20 de kilometri, în timp ce a noastră ajunge la minus 20."

În legătură cu asistența SUA, Zelenski a subliniat necesitatea sistemelor americane de apărare anti-rachetă Patriot și a artileriei suplimentare.

În răspuns la o întrebare a unui reporter CBS News, Zelenski a recunoscut că lupta  din Gaza a deviat atenția lumii de la Ucraina.

În legătură cu posibilitatea unei victorii ucrainene în timp ce Putin rămâne la putere, președintele ucrainean a recunoscut amploarea provocării - dar a spus că este posibilă, cu sprijinul aliaților.

El a avertizat că în cazul în care Ucraina va claca, ambițiile lui Putin nu se vor opri. Putin ar continua invazia sa și soldații americani ar fi aduși în Europa, fiind legați de Articolul 5 al NATO.

"Pentru el, suntem un satelit al Federației Ruse", a spus Zelenski. "În prezent, suntem noi, apoi Kazahstan, statele baltice, Polonia și chiar jumătate din Germania."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel