Yemen: Guvernul şi separatiştii au semnat un acord de împărţire a puterii în sudul ţării

Guvernul yemenit recunoscut de comunitatea internaţională şi separatiştii din sud au semnat marţi, la Riad, un acord de împărţire a puterii pentru a pune capăt conflictului din partea meridională a Yemenului, relatează AFP şi dpa.

La ceremonia de semnare a acordului au luat parte prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, preşedintele yemenit, Abd Rabu Mansour Hadi, şi prinţul moştenitor al Emiratelor Arabe Unite (EAU), Mohammed bin Zayed al-Nahyan, potrivit postului de televiziune public saudit Al-Arabiya, scrie Agerpres.

Acest acord va deschide o nouă perioadă de stabilitate în Yemen. Arabia Saudită este alături de voi, a declarat prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman.

Este o zi de bucurie pentru Arabia Saudită atunci când îi vede pe yemenţi împreună, a adăugat el.

Conform unor surse politice yemenite şi saudite, acordul prevede integrarea separatiştilor din Consiliul de Tranziţie din Sud (STC) în guvern.

Emisarul ONU în Yemen, Martin Griffiths, a salutat semnarea acestui acord, o etapă importantă în eforturile colective de soluţionare paşnică a conflictului din Yemen. "Ascultarea părţilor interesate în sud este importantă pentru eforturile politice care vizează instaurarea păcii în ţară", a spus el, potrivit unui comunicat.

Forţele separatiste ale STC au preluat controlul în august asupra oraşului Aden, unde guvernul yemenit s-a retras după ce fusese alungat din capitala Sana'a în 2014 de către rebelii houthi, veniţi din nordul Yemenului.

Arabia Saudită a mediat negocierile purtate în oraşul saudit Jeddah (vest) între guvernul yemenit şi STC.

Din 2015, o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită şi aliaţii acesteia, în special EAU, a intervenit în Yemen pentru a sprijini forţele proguvernamentale împotriva rebelilor houthi care au capturat părţi mari ale teritoriului, inclusiv capitala Sana'a.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel