Vulcanul Popocatepetl, erupție spectaculoasă. Alertă în Mexic

erupție-vulcan
erupție-vulcan

Vulcanul Popocatepetl, din apropiere de Ciudad de México, şi-a intensificat vineri activitatea cu expulzarea de materii incandescente, astfel încât autorităţile au interzis accesul în apropierea craterului, relatează EFE. 

Centrul Naţional de Prevenire a Dezastrelor (Cenapred) a informat în ultimul său buletin că activitatea eruptivă a început în cursul nopţii de joi (03:00 GMT vineri) cu o durată de şapte ore, provocând expulzare de materii şi cenuşă.

"Cenapred face apel cetăţenilor să nu se apropie de vulcan şi mai ales de crater, ca urmare a pericolului pe care îl implică căderea de materii piroclatice", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Coloana eruptivă a fost de 2 kilometri şi s-a revărsat pe versantul de sud-vest al vulcanului împrăştiind cenuşă asupra localităţilor învecinate. În ultimele ore, vulcanul a avut în total 140 de expulzări.

Accesul, interzis într-o zonă de 12 kilometri 

Cenapred a declarat codul galben care prevede ca expulzarea de cenuşă să continue însoţită de revărsări de noroi.

Autorităţile au stabilit un perimetru de securitate de 12 kilometri şi a avertizat locuitorii din oraşele vizate de ploaia de cenuşă să închidă ferestrele, să-şi acopere nasul şi gura şi să se spele pe ochi cu apă limpede.

Cenapred monitorizează activitatea vulcanului Popocatépetl, situat la convergenţa dintre cele două state mexicane Puebla şi Morelos, de când a devenit activ în 1994.

Activitatea vulcanului cu o înălţime de 5.426 de metri se află în cadrul parametrilor normali corespunzători nivelului de alertă galbenă faza 2, astfel încât nu sunt necesare evacuările preventive.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel