Vizită strategică la Kiev.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa, vor efectua luni o vizită la Kiev, coincizând cu marcarea a trei ani de la debutul invaziei ruse în Ucraina, informează dpa.
Antonio Costa a anunțat deplasarea printr-un mesaj pe platforma X, subliniind că scopul acesteia este reafirmarea sprijinului Uniunii Europene pentru Ucraina și pentru președintele Volodimir Zelenski, ales în mod democratic. Declarația sa poate fi interpretată și ca o replică la afirmațiile recente ale președintelui american Donald Trump, care l-a descris pe Zelenski drept un „dictator” și i-a contestat legitimitatea.
La începutul săptămânii, Comisia Europeană a confirmat intenția Ursulei von der Leyen și a altor comisari europeni de a se deplasa la Kiev cu ocazia acestui moment simbolic, însă fără a oferi detalii suplimentare despre agenda vizitei, conform Agerpres.
Liderii europeni au spus în mai multe rânduri că intenționează să crească cheltuielile pentru apărare, iar unii iau în considerare o forță europeană de menținere a păcii pentru Ucraina, susținută de SUA, un plan pe care Kremlinul îl consideră un motiv major de îngrijorare, dar pe care Zelenski l-a salutat.
„Suntem puternici pe propriile noastre picioare. Contez pe unitatea Ucrainei, pe curajul nostru... pe unitatea Europei și pe pragmatismul Americii", le-a spus Zelenski ucrainenilor în discursul său video de miercuri seara.
Trump încearcă să restabilească legăturile cu Rusia și, de asemenea, să investească în resursele de minerale ale Ucrainei, esențiale pentru tranziția energetică, deși Ucraina a respins un plan inițial al SUA, deoarece nu presupunea garanții de securitate. Citește toată știrea aici!
Statele Unite au decis să nu mai co-sponsorizeze un proiect de rezoluție al Organizației Națiunilor Unite care marchează trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina, un document ce reafirmă sprijinul pentru integritatea teritorială a Kievului și condamnă agresiunea Moscovei. Potrivit a trei surse diplomatice citate de Reuters, această schimbare de poziție ar putea indica o modificare semnificativă în politica celui mai mare aliat vestic al Ucrainei.
Această decizie pare să reflecte relațiile tot mai tensionate dintre președintele ucrainean Volodimir Zelenski și omologul său american, Donald Trump, care dorește o soluționare rapidă a conflictului. Echipa lui Trump a purtat discuții directe cu Rusia fără implicarea Ucrainei, ceea ce a amplificat divergențele dintre cele două administrații. Citește toată știrea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News