Vicepremierul lui Cioloș recunoaște: Și eu m-am înșelat

Vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, recunoaște că s-a înșelat în privința votul uninominal și consideră că revenirea la votul pe liste la aceste alegeri parlamentare nu a fost un lucru rău. În opinia oficialului guvernamental, rolul listelor este unul extrem de important, unul dintre motive fiind și acela că se poate face reformă cu adevărat: la presiunea publică, partidele vor veni cu oameni noi. 

"Îmi pare rău că și eu m-am înșelat. Este una din puținele chestiuni politice în care m-am înșelat atunci când am crezut că votul uninominal va crea o revoluție în România. Nu am luat în calcul faptul că nu eram pregătiți pentru vot uninominal, că nu aveam o nouă generație de politicieni.... Cu toții am crezut că vom lua partidelor "prăjitura": modalitate prin care aduceau oamenii în politică în mod direct. A fost o iluzie colectivă, cu toții am crezut așa, inclusiv liderii partidelor politice au considerat că va fi o formă de revoluție. Din păcate a fost mai degrabă o modalitate prin care am bulversat orice tradiție politică, am bulversat chiar și modul în care partidele se reformează sau se pot reforma, pentru că la votul uninominal primul criteriu care s-a luat în calcul în interiorul partidului a fost unul economic: «Poți să-ți plătești campania?» Nu am adus oameni așa cum poate să aducă un partid pe liste. Trebuie să ai oameni pentru toate comisile, pentru toate profesiile (...) Ar trebui să avem și un țăran în Parlament. Ar trebui să avem mai multe lucruri pe care nu le poți face decât programatic, gândindu-te la un proiect de țară. Să ne fie de învățătură de minte. Nu înseamnă că votul unonimal trebuie lăsat pentru totdeauna ca fiind o practică nedemocratică sau care dă rezultate proaste", a declarat vicepremierul Dîncu, luni seară, la Realitatea TV.

Cât privește revenirea la votul pe liste, vicepremierul Vasile Dîncu apreciază că "nu a fost un lucru rău".

"Poate că mai avem de făcut câteva lucruri la legislația electorală, poate ar trebui să găsim o modalitate să lăsăm partidele mai mici să intre mai ușor în bătălia politică, dar eu cred că atu-ul listelor este foarte important: poți să construiești un proiect de țară, fiecare partid va trebui să aibă un proiect pe care să-l înțeleagă oamenii.

Pe liste se poate face reformă cu adevărat. La presiunea publică, și PNL, și PSD, vor veni cu oameni noi, pentru că în acest moment partidele se află într-o schimbare masivă de generație. Cel puțin asta cere publicul și dacă nu se vor apleca acestei cereri vor avea mari probleme în viitor. 

Nu o să se schimbe dintr-o dată politica noastră cu aceste alegeri. Și nici nu trebuie să avem cereri exagerate pentru că o să avem dezamăgiri foarte mari și apoi nu mai avem deloc încredere nici în România, nici in partide. Trebuie să dozăm motivarea oamenilor pentru ca și demotivarea să fie una minimă, să nu fie una dezastruosă. Este imoral să le promitem oamenilor că peste noapte România va ieși din acest con de penumbră în care se află", a precizat vicepremierul.

Vasile Dîncu, avertisment pentru partide

Vicepremierul Vasile Dîncu a transmis și un semnal de alarmă: "Partidele tradiționale, dacă nu se reformează, vă garenatez că peste 6-10 ani nu vom mai recunoaște sistemul de partide din România. S-ar putea să apară o disoluție a partidelor dacă nu se va produce o schimbare masivă în cea ce privește organizarea, ideologia, deschiderea către electorat", a mai adăugat Vasile Dîncu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel