Vezi la ce preț vinde Rusia gazele naturale către China

Considerat inițial un "secret comercial", prețul gazelor  naturale rusești care urmează să fie livrate Chinei a fost dezvăluit, vineri, de ministrul Energiei din Rusia, Alexander Novak, pentru postul de televiziune Rossiya 24, citat de Wall Street Journal.

Preţul la care Rusia va livra Chinei gaze naturale în contractul pe 30 de ani semnat, miercuri, este apropiat de 350 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, potrivit sursei citate.

Gazprom şi compania chineză de stat CNPC nu au dezvăluit preţul de livrare la semnarea contractului, estimat la circa 400 de miliarde de dolari pentru întreaga perioadă de 30 de ani. Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat că preţul este un "secret comercial".

Citește și: Rusia și China, acordul care îngheață UE și SUA

Analiştii au înaintat diferite variante de preţ, însă majoritatea au afirmat că proiectul de livrare de gaze în China va necesita investiţii majore din partea Rusiei, punând presiune pe finanţele Gazprom.

"Rusia şi China au semnat cel mai mare contract din istoria URSS şi Gazprom, urmând ca o cantitate de peste 1.000 de miliarde de metri cubi de gaze naturale să fie livrată pe parcursul perioadei contractului. Gazele ruseşti vor fi vândute pe o piaţă cu totul nouă şi cu potenţial uriaş", a declarat Miller.

Contractul pe 30 de ani prevede livrarea anuală a 38 de miliarde de metri cubi de gaz, iar preţul este fixat în funcţie de cotaţia internaţională a pretrolului, De asemenea, contractul include clauze pentru penalităţi în cazul în care China nu cumpără întreaga cantitate de gaze prevăzută în contract, se arată într-un comunicat al Gazprom.

Reorientarea Gazprom către China vine într-o perioadă în care UE accelerează planurile de diversificare a aprovizionării, din cauza temerilor că livrările de gaze din Rusia ar putea fi afectate de criza din Ucraina.

Citește și: România a importat gaze la un preț de circa 400 de dolari pe mia de metri cubi în 2013

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel