Rusia și China, acordul care îngheață UE și SUA

Gazprom  și China National Petroleum Corporation (CNPC) au  semnat, miercuri,  un contract  istoric pentru o perioadă de  30 de ani pentru furnizarea de gaze naturale către China, conform Russia Today și confirmat de Bloomberg.

Negocierile au durat circa zece ani de zile, princincipalul punct de dscuție fiind prețul, care a rămas un "secret comercial". Valoarea totală a contractului este de 400 miliarde dolari.

În urma acestei tranzacții, Rusia va livra anual 38 miliarde de metri cubi de gaze naturale în China, începând din 2018, cu potențialul de a extinde capacitatea anuală  la 61 de miliarde de metri cub.

China a consumat aproximativ 170 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în 2013 și a stabilit un obiectiv de până la 420 de miliarde de metri cubi pe an până în 2020, scrie businessinsider.com.

Citește și: Putin, eșec în China privind un contract de miliarde de dolari

Până în prezent, Europa a fost cel mai mare importator de gaze din Rusia, cu peste  160 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în 2013. Sancțiunile impuse Rusiei de țările UE și SUA din cauza situației din Ucraina au determinat guvernul de la Moscova să caute alte piețe de desfacere pentru rezervele de gaze naturale. 

În acest context,  noul acord al Rusiei cu China reprezintă o victorie nesperată pentru Kremlin, deoarece 60 la sută din volumul exporturilor Federației Ruse îl reprezintă gazele naturale.

Totodată, contractul cu China vine ca o gură de oxigen pentru Rusia, care era amenințată cu blocarea exporturilor către țările UE, iar în acest moment, se pare că europenii își vor reconsidera poziția față de acordurile comerciale cu Federația Rusă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel