Vâlcea: Demersuri pentru înfrăţirea judeţului cu regiunea din Georgia în care s-a născut Sf Antim Ivireanul

Autorităţile din Vâlcea au demarat procedurile de înfrăţire a judeţului cu regiunea din Georgia unde s-a născut Sfântul Antim Ivireanul, patronul spiritual al Râmnicului, a anunţat, luni, directorul Bibliotecii Judeţene, Remus Grigorescu, la deschiderea celei de-a XX-a ediţii a zilelor instituţiei de cultură care poartă numele fostului mitropolit al Ţării Româneşti.

,,Împreună cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Adrian Buşu, am avut o serie de discuţii cu ambasadorul României în Georgia, cât şi cu ambasadorul Georgiei în România pentru a reuşi să facem un lucru concret şi anume înfrăţirea celor două regiuni - judeţul Vâlcea şi regiunea unde s-a născut Antim Ivireanul. Încercăm, de asemenea, să deschidem, poate chiar anul acesta, în cadrul Bibliotecii Naţionale a Georgiei şi o sală destinată lui Antim Ivireanul. Chiar sper să reuşim acest lucru. O să facem o echipă mai largă ca să mergem acolo şi să inaugurăm această sală', a afirmat directorul Bibliotecii Judeţene 'Antim Ivireanul' din Râmnicu Vâlcea.

Anul acesta, praznicul dedicat patronului spiritual al Râmnicului se va desfăşura în perioada 23 -27 septembrie şi va cuprinde o serie de simpozioane, colocvii şi concerte de muzică veche, care vor avea loc atât la Biblioteca Judeţeană, cât şi la Muzeul de artă şi Filarmonica din Râmnic, participanţi fiind elevi de la şcolile din municipiu, cercetători în domeniul culturii medievale din ţară, precum şi militari de la Centrul de perfecţionare Geniu şi EOD 'Panait Donici'.

Antim Ivireanul s-a născut în anul 1650 în Iviria, Georgia de astăzi, fiind adus în Ţara Românească în jurul anului 1690 de domnitorul Constantin Brâncoveanu. El s-a remarcat ca una dintre personalităţile culturale din regiune, fiind cel care a înfiinţat prima bibliotecă publică în Bucureşti, dar şi unul dintre ierarhi care a avut un rol însemnat, prin tipăriturile sale, în introducerea completă şi definitivă a limbii române în slujbele bisericeşti, deşi româna nu era limba lui nativă. În 1705, Antim Ivireanul a fost ales episcop al Râmnicului, iar în anul 1708 a devenit mitropolit al Ţării Româneşti, păstorind credincioşii până în toamna anului 1716, când, la cererea domnitorului Nicolae Mavrocordat, a fost înlăturat, închis, caterisit de patriarhul ecumenic şi condamnat la exil pe viaţă în Mănăstirea Sfânta Ecaterina de la Muntele Sinai. Pe drumul spre locul exilului, a fost ucis de soldaţii turci din escortă, iar trupul său a fost aruncat în râul Mariţa, în apropiere de Adrianopol. La 21 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut pe mitropolitul Antim în rândul sfinţilor, fiind prăznuit în fiecare an în ziua de 27 septembrie. În 1999, Antim Ivireanul a fost ales patron spiritual al municipiului Râmnicu Vâlcea şi al bibliotecii judeţene. În 2016, la sărbătorirea a 300 de ani de la moartea lui, a fost deschisă în oraş şi o biserică dedicată lui, slujba de sfinţire fiind oficiată de Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române.

Sursa: AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel