EXCLUSIV  ”Toate statele au avion prezidențial”. Val Vâlcu contracarează haștagii: Dacă eram în avion cu Maia Sandu, mă dădeam jos! Este o țintă

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Jurnalistul Val Vâlcu a atras atenția asupra zborurilor președinților cu avioanele de linie, dând exemplul Maiei Sandu.

Niels Schnecker: Mie mi se pare extrem de important ca președintele să aibă un avion prezidențial. Toate statele, până și alea rupte în fund, au un avion prezidențial. Avionul prezidențial este o chestie de reprezentare și este în nouă din zece cazuri. Este manage-uit de către aviația militară a acelui stat. Avionul aparține, cum ar veni, MApN-ului. Țările mari au și pentru ministrul de Externe. Nu trebuie să exagerăm. Un avion prezidențial are în interior o grămadă de sisteme militare.

Val Vâlcu: Știi ce m-a deranjat pe mine? S-au entuziasmat hashtagii - "Maia Sandu a mers cu avionul de linie, nu știu unde și vai, și uite". Vrei să spun că, dacă eram în avionul ăla, eu mă dădeam jos? Eu nu vreau să fiu în avion cu Maia Sandu care este o țintă. Eu, călător, am plătit și eu 200 euro, mă duc de colo până colo... Nu vreau să câștige populistic câteva voturi și admirația haștagului din România. Eu nu vreau să stau la coadă cu, să zic, Călin Popescu Tăriceanu, pentru carnetul auto, că poate vine unul să-i dea o piatră în cap și mă nimerește pe mine. De asta trebuie să existe un protocol și o distincție, ca să mă ferească pe mine. Nu sunt parte din câștigul lui. Nu vreau să fiu expus riscului său.

Niels Schnecker: Este un punct de vedere foarte corect și este și un al doilea motiv față de cel de care vorbeam înainte, acela de reprezentare - de ce oficialii, în majoritatea țărilor, au aceste sisteme separate. Tocmai pentru a nu reprezenta un pericol față de cetățeanul de rând. Ideea aceasta de care vorbeai tu... Noi avem o pudibonderie imbecilă, dacă mă întrebi pe mine - "Dar să fie el în rândul lumii, să fie el la fel? Să stea la coadă?"

Val Vâlcu: În Suedia, merg pe bicicletă toți, în afară Olof Palme, care a mers ce a mers pe bicicletă până s-a ales cu un cuțit în organism. Dar cetățeanul ăla l-a luat numai pe el. Dar dacă venea unul cu o armă, cum s-a întâmplat la Ronald Reagan, și a lovit și în jur membrii serviciului secret?

Niels Schnecker: Este extrem de important ca oficialii să aibă niște culoare separate, niște sisteme separate de existență. În primul și în primul rând pentru că este important ca ei să reprezinte, dar, de asemenea, este importantă și partea de securitate pentru ceilalți.

Interviul integral, în materialul video de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel