Ursula von der Leyen, prima vizită în afara UE

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a început sâmbătă în Etiopia prima sa vizită în afara UE după preluarea oficială a conducerii CE, în cursul căreia problemele migraţiei şi sprijinul acordat operaţiunilor de securitate africane vor figura în program, potrivit France Presse.

Fosta titulară a Ministerului german al Apărării, care şi-a preluat noua funcţie de la 1 decembrie, a sosit sâmbătă dimineaţă la Addis Abeba. Ea s-a deplasat imediat la cartierul general al Uniunii Africane (UA) pentru a se întâlni acolo cu preşedintele Comisiei UA, Moussa Faki Mahamat.

Ursula von der Leyen urmează să aibă apoi o întâlnire cu premierul etiopian Abiy Ahmed, care va primi marţi la Oslo premiul Nobel pentru pace. Cei doi oficiali au în programul discuţiilor sprijinul pe care îl poate acorda UE Etiopiei, care se pregăteşte de alegeri generale în mai 2020.

UE este principalul partener comercial al Africii şi prima sa sursă de investiţii şi de ajutor în dezvoltare.

Dar cele două părţi au întâmpinat dificultăţi în ultimii ani în limitarea numărului migranţilor africani care s-au îndreptat spre Europa, utilizând periculoase rute maritime.

62 de migranţi africani s-au înecat în largul Mauritaniei

În această săptămână, cel puţin 62 de migranţi africani s-au înecat în largul Mauritaniei, încercând să ajungă în Europa, în cel mai grav naufragiu din 2019 pe ruta migraţiilor de pe coasta Atlanticului.

Liderii europeni şi africani sunt hotărâţi să găsească soluţii cauzelor profunde ale imigraţiei, precum sărăcia.

UE a acordat întotdeauna un sprijin fervent operaţiunilor de pace şi de securitate iniţiate de UA.

Mecanismul de sprijinire a păcii pentru Africa, stabilit în 2004, a permis alocarea a 2,7 miliarde de euro pentru operaţiunile de pace şi de securitate pe continent, destinate pentru 14 intervenţii sub mandat african în 18 ţări.

Europa doreşte să sisteze plata salariilor pentru trupele africane

Cu toate acestea, Europa a informat că doreşte să sisteze plata salariilor pentru trupele africane în unele locuri precum Somalia, unde UE este principalul partener financiar al forţei UE pe teren, Amisom.

UA, la rândul său, reuşeşte să obţină cu greu de la statele membre vărsarea unei taxe de 0,2% la importuri destinată să permită asigurarea independenţei sale financiare, o iniţiativă susţinută încă de UE.

După întâlnirile sale cu Faki şi Abiy, Von der Leyen, prima femeie la conducerea UE, urmează să se întâlnească cu preşedinta etiopiană Sahle-Worke Zewde, de asemenea prima femeie aflată în această funcţie, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel