Uniunea Europeană, plan de acțiune pentru „Schengen militar"

Comisia Europeană va prezenta miercuri un plan de acţiune pentru crearea unui 'Schengen militar', cu scopul de a facilita transportul de trupe şi de echipamente în cadrul Uniunii Europene, în prezent îngreunat de o multitudine de formalităţi administrative şi de lipsa infrastructurii.

 Planul de acţiune consultat marţi de către AFP prevede în special identificarea nevoilor pentru transportul de trupe şi inventarierea infrastructurii utilizabile, potrivit Belga.

'Aceste propuneri au o dimensiune practică, dar finalitatea lor este evidentă într-un moment în care tensiunile cu Rusia se acutizează', a explicat un diplomat european. 'Nu mai putem spune că un conflict în Europa este imposibil', afirmă şi numeroşi responsabili europeni în particular.

'Avem nevoie de un spaţiu Schengen militar. Ruşii au libertate de mişcare totală pe teritoriul lor. Noi trebuie să putem să ne mişcăm la fel de rapid, dacă nu mai repede, pentru a comasa forţe împotriva unui potenţial inamic cu scopul de a-l descuraja', declarase recent generalul american Ben Hodges, fost comandant al forţelor americane în Europa.

În timp ce cele 26 de state membre ale Spaţiului Schengen au eliminat controalele la frontierele lor interne, 'avem nevoie de aceeaşi libertate de mişcare în cadrul UE ca un camion care transportă o încărcătură de mere din Polonia în Franţa', a explicat el.

Țările baltice, model pentru UE


Statele baltice (Estonia, Lituania şi Letonia) au constituit deja între ele un mini-Schengen militar, argumentează Elisabeth Braw, analistă la Atlantic Council, un think tank specializat în relaţii internaţionale.

Or, Uniunea Europeană este departe de acest obiectiv. 'În caz de conflict, nu am avea astăzi timp să localizăm rutele practicabile, nici să efectuăm procedurile birocratice pentru a deplasa un blindat din Olanda până în Estonia', explică în privat un înalt responsabil european.

Birocraţia excesivă, legislaţia constrângătoare pentru tranzitul de materiale explozive şi periculoase, absenţa unei infrastructuri rutiere sau feroviare adaptate nevoilor militare, obstacolele sunt numeroase în cadrul UE pentru a permite mişcări de trupe rapide.

'Trebuie să ne asigurăm că există infrastructura necesară, că tunelurile sunt practicabile, că drumurile au o lăţime suficientă, că podurile pot suporta greutatea materialelor transportate', explică un diplomat.

'Uniunea Europeană poate ajuta prin construirea infrastructurii acolo unde este nevoie' în special în ţările din Europa de Est, subliniază în acest context un responsabil militar.

UE a prevăzut cofinanţări pentru 12 coridoare transnaţionale. Dar decizia de a le realiza, precum şi utilizarea lor în scopuri militare ţine de suveranitatea statelor membre.

'Atitudinea Rusiei ne cere să ne concentrăm din nou asupra apărării teritoriului. Dar putem avea toate echipamentele posibile, dacă nu le putem aduce acolo unde este necesar pentru a fi eficiente, atunci aceasta este absolut inutil', susţine Elisabeth Braw, potrivit Belga. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel