Unde este Moș Crăciun? Călătoria Moșului, monitorizată în timp real din spațiu

Astronauţii de pe ISS ajută NORAD, în acest an, să monitorizeze în timp real călătoriile lui Moş Crăciun.

Armata americană monitorizează de mai multe decenii, pe 24 decembrie în fiecare an, călătoriile lui Moş Crăciun în jurul lumii. Însă pentru prima dată, beneficiază de un ajutor venit de la mare înălţime, oferit de astronauţii aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), pentru a se asigura că distribuirea cadourilor se va desfăşura în 2019 fără probleme, informează AFP.

"Am obţinut o confirmare vizuală că Moş Crăciun călătoreşte în prezent deasupra Indiei!", a anunţat la ora 17:00 GMT astronautul american Andrew Morgan într-un mesaj video filmat în condiţii de imponderabilitate în interiorul ISS.

Întrucât staţia orbitală se află la 400 de kilometri deasupra Terrei, ea oferă astronauţilor "un punct de observare ideal pentru monitorizarea lui Moş Crăciun în călătoria sa în jurul lumii", a explicat Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospaţială (North American Aerospace Defense Command - NORAD), care i-a mulţumit colonelului Morgan şi celorlalţi membri ai echipajului de pe ISS pentru această colaborare inedită.

Informaţii obţinute împreună de cele două entităţi vor permite vizualizarea, în direct şi în 3D, a traseului urmat de Moş Crăciun pe site-ul www.noradsanta.org, care este consultat de peste 20 de milioane de persoane în fiecare an în perioada Crăciunului.

Urcat într-o sanie trasă de nouă reni, în spatele căreia se afla un coş plin cu cadouri, Moş Crăciun se afla la ora 16:30 deasupra Rusiei, după ce i-a răsfăţat pe copiii din Australia, Thailanda şi China cu peste 1,5 miliarde de daruri deja distribuite.

Călătoria a început

"Moş Crăciun a decolat chiar acum de la Polul Nord!", anunţase NORAD la ora 09:30 GMT.

Ministerul Agriculturii din Statele Unite a anunţat la rândul său într-un comunicat că a autorizat intrarea renilor lui Moş Crăciun pe teritoriul american, după ce a verificat dacă vaccinurile lor erau la zi.

Tradiţia americană a acestei monitorizări speciale a început în 1955, în urma unei erori apărute într-un cotidian local din Colorado. O reclamă a lanţului de magazine Sears îi invita pe cititori să îi telefoneze lui Moş Crăciun, însă numărul tipărit îi direcţiona din greşeală pe aceştia la numărul de urgenţă al NORAD.

Descumpănit iniţial atunci când a vorbit la telefon cu un băieţel care îl întreba dacă era într-adevăr Moş Crăciun, ofiţerul de serviciu din acea zi, colonelul Harry Shoup, a intrat în acel joc. El a trasat apoi instrucţiuni subordonaţilor săi pentru a oferi publicului larg informaţii despre aşa-zisa localizare a lui Moş Crăciun.

Numeroşi voluntari se oferă în prezent să îi ajute pe militarii nord-americani să răspundă apelurilor telefonice şi e-mailurilor expediate de copii.

Preşedintele american şi prima doamnă a Statelor Unite li se alătură în mod tradiţional în cadrul acestui efort, pentru a răspunde şi ei câtorva apeluri telefonice. Aflat în Florida unde îşi petrece vacanţa, Donald Trump nu a precizat marţi dacă va respecta această tradiţie în 2019 şi a transmis americanilor urarea "Crăciun fericit!".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel