Un avocat din USR a dat în judecată Guvernul României

Guvern
Guvern

Alexandru Paul Dimitriu, avocat de 14 ani, membru USR, a dat în judecată Guvernul României.

 

„De vorbă bună nu au ascultat. Nu îi interesează nici că riscă pușcăria, în urma plângerii penale depuse. Instanța îi va obliga să respecte legea și să organizeze alegeri la Sectorul 5!

Am dat în judecată Guvernul României, Ministerul Afacerilor Interne și Autoritatea Electorală permanentă pentru ca instanța să îi oblige să își îndeplinească atribuțiile și să dea Hotărârea de Guvern care stabilește data alegerilor.

Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel București sub nr. 6682/2/2022. Urmează să se comunice cererea de chemare în judecată către pârâți și, ulterior, să se acorde primul termen de judecată.

Context: Pe 12 iulie s-a vacantat postul de primar al Sectorului 5. Articolul 160 alin. (11) din Codul administrativ obligă Guvernul să stabilească data alegerilor în caz de vacantare în termen de 90 de zile de la acel moment. Astfel, Guvernul trebuia să organizeze alegerile astfel încât cel târziu pe data de 9 octombrie să fie alegeri la Sectorul 5.

Pentru ca acest lucru să fi fost posibil, era necesară adoptarea Hotărârii de Guvern pentru stabilirea datei alegerilor cel târziu pe 2 septembrie 2022, deoarece art. 10 alin. (2) din Legea nr. 115/2015 stabilește că data alegerilor se stabilește prin Hotărâre de Guvern ce trebuie adoptată cu cel puțin 35 de zile înaintea datei alegerilor. Guvernul nu a mișcat niciun deget. Nu scăpați băieți, stau pe capul vostru până încetați să mai batjocoriți legile și, implicit, cetățenii sectorului 5!”, a fost mesajul avocatului Alexandru Paul Dimitriu (USR).

VEZI ȘI ALTE ȘTIRI: Prefectul Capitalei, Toni Greblă, spune că va da amenzile prevăzute de lege în cazul în care Primăria Sectorului 1 nu va pune în aplicare hotărârile aprobate de Consiliul Local



„Un proiect de consiliu local are valoarea unui act normativ, a unei legi. Hotărârea trebuie însă pusă în executare de către executiv, adică de către primar şi aparatul primăriei (...) Este o activitate la care primarul este obligat. Eu am atacat şi am dat termene, să pună în aplicare acele hotărâri, după care voi aplica amenzile prevăzute de lege", a spus prefectul, pentru Realitatea Plus.

Toni Greblă a precizat că a transmis primăriei termene pentru remedierea unor aspecte, inclusiv legate de faptul că unele proiecte de hotărâre nu sunt incluse pe ordinea de zi.

„Am multe sesizări din partea consilierilor - a cetăţenilor, dar şi a consilierilor Sectorului 1. Eu am atacat inclusiv în contencios administrativ unele dispoziţii ale primarului Sectorului 1 şi unele hotărâri ale Consiliului Local. Am dat de asemenea termene de a remedia ceea ce făcuse greşit sau ceea ce nu făcuse, pentru că unele proiecte de hotărâre de consiliu local nu le pune pe ordinea de zi. Şi din acest punct de vedere, cred că în ultimele două luni s-au făcut multe în acest sens. Şi o să mai fac", a spus el.

Precizările au fost făcute după ce consilierul local PNL Adrian Oianu a criticat-o pe primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, pentru faptul că nu implementează unele hotărâri de consiliu local.

„Avem hotărâri de consiliu care nu sunt niciodată implementate - şi eu am aici unul fantastic, apă curată în şcoli, să punem purificatoare de apă, ca să avem apă curată la robinet în şcoală, pentru copii, să nu mai umble cu sticla de plastic. (...) De şase luni am proiectul votat - l-a votat şi USR - şi îl ţine în sertar şi nu îl implementează. Nu mai vorbim de proiectele pe care nu le pune în Consiliu", a spus el.

La începutul lunii august, consilierii locali ai PNL Sector 1 anunţau că o acţionează în instanţă pe primarul Clotilde Armand pentru abuz în serviciu.

Aceştia susţineau că primarul Sectorului 1, printr-un abuz în serviciu săvârşit cu sprijinul funcţionarilor din aparatul de specialitate, ar refuza cu rea credinţă să pună în aplicare Hotărârile Consiliului Local al Sectorului 1, arătând că acest abuz a fost constatat şi de echipa de control a Instituţiei Prefectului prin raportul din 5 mai, prin care stabileşte şi un plan de măsuri, cu termene şi responsabilităţi concrete.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel