Uleiul de măsline: Greșeala gravă pe care o fac gospodinele. Devine toxic și dăunător

Uleiul de măsline: Greșeala gravă pe care o fac gospodinele. Devine toxic și dăunător / Foto: Pixabay
Uleiul de măsline: Greșeala gravă pe care o fac gospodinele. Devine toxic și dăunător / Foto: Pixabay

Vezi în articol care este greșeala gravă pe care o fac gospodinele atunci când folosesc ulei de măsline.

Uleiul de măsline are o mulțime de beneficii, dar pentru a profita de le trebuie să știm cum să îl folosim corect. Iată care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac gospodinele atunci când folosesc ulei de măsline:

1. Îl aleg pe cel ”light” 

Toate tipurile de ulei de măsline au cam același număr de calorii, adică aproximativ 120 de calorii și 15 grame de grăsime la o lingură. Termenul ”light” se referă, în cazul uleiului de măsline, la culoare și aromă, scrie Realitatea.net. Ar trebui să atrageți atenția la acest lucru atunci când alegeți produsul de pe raftul unui magazin.

2. Nu citesc eticheta

Cel mai sănătos ulei de măsline este cel pe a cărui etichetă este menționat că este presat la rece. ”Nu este de ajuns să scrie pe etichetă obţinut exclusiv prin procedee fizice, trebuie să scrie presat la rece la o temperatură de 38 de grade, iar aciditatea să fie în jur de 0,8%. Uleiurile rafinate nu trec de 0,1%-0,2%.” atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Puţini sunt fabricanţii care respectă aceste reguli.

”Concret, din 100 de kilograme de pulpă de măsline, ar trebui să se extragă 20 de kilograme de ulei, dar ei o încălzesc şi obţin 40 de kilograme. Este ca şi cum ai vinde un Trabant drept Mercedes.” explică profesorul.

3. Îl irosesc pe cel extravirgin la prăjit

Dr. Gheorghe Mencinicopschi susține că pentru prăjit putem folosi uleiul rafinat de măsline sau pe cel de palmier, fără a irosi uleiul extravirgin de măsline, care este și mai scump.

”La ardere e păcat să-l irosim pe cel extravirgin mai scump. La prăjit putem alege uleiul rafinat de măsline şi cel nehidrogenat de palmier.” spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Atunci când preparați mâncăruri la temperaturi înalte, nu alegeți uleiul de măsline extravirgin deoarece acesta are punctul de ardere între 185-210 grade Celsius. Când atinge acest punct, compușii benefici din uleiul de măsline încep să se degradeze și potențialii compuși care se formează ar putea afecta sănătatea, uleiul devenind toxic și dăunător, scrie sfatulmedicului.ro.

4. Îl țin aproape de cuptor

Nimic nu râncezește uleiul de măsline mai repede decât căldură și lumina. Țineți uleiul de măsline într-un recipient închis la culoare și depozitați-l într-un loc răcoros, departe de sursele de căldură și de razele soarelui. Un dulap care este poziționat departe de aragaz ar putea fi locul perfect. În acest mod el își va păstra proprietățile și va putea fi folosit pentru o mai lungă perioadă de timp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel