Dușmanul dușmanului tău e de fapt prietenul tău. Este concluzia la care au ajuns savanții, potrivit legilor fizicii

foto: Freepik
foto: Freepik

Teoria care susține că dușmannul dușmanului nostru ne este, de fapt, prieten a fost dovedită și... științific.

Interacțiunile umane din online încep să fie din ce în ce mai complexe, în care fiecare legătură poate fi încărcată cu semnificații pozitive sau negative. De la prietenii de-o viață până la rivalități aprige, fiecare conexiune contribuie la țesătura subtilă a acestui univers digital.

În urmă cu mai bine de șapte decenii, în anii '40, a fost propusă o teorie ce avea să deschidă uși spre înțelegerea acestei complicate rețele: teoria echilibrului social. Conform acestei "legi", indivizii tindeau să mențină un echilibru în conexiunile lor sociale. Astfel, relațiile pozitive, precum prieteniile, erau considerate a fi în echilibru, în timp ce cele negative, ca de exemplu ostilitatea, perturbau armonia acestui sistem.

"Ecuația cu necunoscute" a prieteniei

Există patru reguli fundamentale care guvernează dinamica prieteniilor și ostilităților într-o rețea socială. Prietenii prietenilor sunt considerați prieteni, în timp ce prietenii dușmanilor devin dușmani, și invers. O regulă mai subtilă afirmă că dușmanul dușmanului tău este, în realitate, prietenul tău.

Acest principiu arată că oamenii tind să dezvolte relații pozitive cu cei care împart un dușman comun, scrie earth.com. Cercetările recente, inspirate de conceptele din fizica statistică, au scos la iveală importanța luării în considerare a limitărilor cunoștințelor individuale și a diferențelor în ceea ce privește natura relațiilor pentru a modela cu acuratețe rețelele sociale din lumea reală.

Prin integrarea acestor factori în modelele lor, cercetătorii au reușit să demonstreze că rețelele simulate se aliniază cu așteptările teoriei echilibrului social. În esență, analiza lor a confirmat că, potrivit acestei teorii, dușmanul dușmanului poate fi cu adevărat considerat prietenul tău.

Acest concept aduce o nouă perspectivă asupra evoluției și dinamicii relațiilor în rețelele sociale. Înțelegerea acestor reguli fundamentale poate oferi perspective valoroase pentru anticiparea și influențarea comportamentului uman în diverse contexte, subliniind astfel importanța acestei cercetări în înțelegerea noastră a rețelelor sociale și a interacțiunilor umane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel