UE nu recunoaște rezultatele electorale rusești în teritoriile ocupate ale Ucrainei

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Alegerile prezidențiale organizate de Rusia în perioada 15-17 martie au avut loc într-un mediu extrem de restricționat, agravat și de războiul ilegal de agresiune al acesteia împotriva Ucrainei.

Uniunea Europeană a condamnat desfășurarea pseudo-alegerilor prezidențiale rusești în teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei și nu va recunoaște rezultatele acestora. Aceasta este declarația Reprezentantului Înalt al UE, Josep Borrell, conform raportului Ukrinform.

Declarația menționează că autoritățile ruse au continuat să intensifice reprimarea internă sistematică politică a opoziției, organizațiilor societății civile, mass-media independente și a altor voci critice, prin utilizarea legislației repressive și a sentințelor de închisoare motivate politic.

Potrivit lui Borrell, moartea șocantă a politicianului de opoziție Alexei Navalnîi înaintea alegerilor este încă un semn al reprimării accelerate și sistematice.

"Alegerile au avut loc într-un spațiu politic tot mai restrâns, ceea ce a dus la o creștere alarmantă a încălcărilor drepturilor civile și politice, și au exclus mulți candidați din cursă, inclusiv pe toți cei opuși războiului ilegal de agresiune al Rusiei, privând astfel alegătorii ruși de o alegere reală și limitând serios accesul lor la informații precise. Uniunea Europeană va continua să susțină munca importantă a organizațiilor societății civile ruse, a apărătorilor drepturilor omului și a mass-mediei independente," se arată în declarație.

Uniunea Europeană va continua să susțină munca importantă a organizațiilor societății civile ruse, a apărătorilor drepturilor omului și a mass-mediei independente.

Borrell a declarat că Uniunea Europeană regretă decizia autorităților ruse de a nu invita observatori OSCE/ODIHR la alegerile sale.

În plus, Uniunea Europeană condamnă cu fermitate desfășurarea ilegală a așa-numitelor "alegeri" în teritoriile Ucrainei pe care Rusia le ocupă temporar: Republica Autonomă Crimeea și Orașul Sevastopol, precum și în părți din regiunile Donetsk, Luhansk, Zaporizhzhia și Kherson.

"Așa-numitele "alegeri" în aceste teritorii reprezintă încă o încălcare manifestă a Rusiei a dreptului internațional, inclusiv a Cartei ONU, și a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei... Cerem Rusiei să respecte frontierele internațional recunoscute ale Ucrainei și suveranitatea sa," se arată în declarație.

Uniunea Europeană reiterează că nu recunoaște și nu va recunoaște niciodată desfășurarea acestor așa-numite "alegeri" în teritoriile Ucrainei sau rezultatele acestora. Ele sunt nule și neavenite și nu pot produce niciun efect legal. Conducerea politică a Rusiei și cei implicați în organizarea lor vor suporta consecințele acestor acțiuni ilegale.

"Uniunea Europeană își reiterează sprijinul neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional. Rusia trebuie să înceteze războiul său ilegal de agresiune împotriva Ucrainei și să-și retragă imediat, complet și necondiționat forțele militare și echipamentul său din întreg teritoriul Ucrainei," se arată în declarație.

După cum s-a raportat, pseudo-alegerile din Rusia au avut loc în perioada 15-17 martie.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a declarat că aceste așa-numite alegeri nu au legitimitate.

Luni, Consiliul Afacerilor Externe al UE planifică să adopte o declarație cu privire la așa-numita "alegere" a președintelui rus, precum și să discute despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei și situația din Orientul Mijlociu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel