Ucrainenii anunță că au recucerit teritorii şi localităţi în nordul, sudul şi estul Ucrainei

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Potrivit unui anunț făcut joi de către armata ucraineană, aceasta ar fi recucerit noi teritorii şi localităţi controlate de Moscova în regiunea Harkov (nord-est), în sud şi în Donbas (est), străpungând liniile de apărare ruse pe o distanţă de peste zeci de kilometri.

"Unităţile militare (ucrainene) au pătruns în rândurile apărării inamice la o adâncime de 50 de km. În timpul unor operaţiuni active întreprinse pe direcţia Harkov, peste 20 de localităţi au fost eliberate", a anunţat în timpul unei conferinţe de presă Oleksii Gromov, un înalt responsabil al Statului-Major ucrainean, relatează Agerpres.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat miercuri seara, fără a face alte precizări, succese ale armatei ucrainene în această regiune, situată lângă frontiera cu Rusia şi a cărei capitală Harkov, al doilea oraş ca mărime al ţării, rezistă în faţa trupelor ruse de la declanşarea invaziei, pe 24 februarie.

Potrivit lui Gromov, în total au fost recuceriţi 700 de kilometri pătraţi.

În sud, el a afirmat că "pe unele direcţii", armata ucraineană "a avansat în profunzime în liniile de apărare inamice, între doi şi mai multe zeci de kilometri", în funcţie de sector. El nu a oferit nicio precizare geografică, în timp ce o contra-ofensivă ucraineană este în curs şi în regiunea Herson. "Un anumit număr de localităţi au fost eliberate", a spus el.

În Donbas, soldaţii ucraineni au avansat între doi şi trei kilometri în jurul oraşelor aflate încă sub control ucrainean Kramatorsk şi Sloviansk, recucerind de la ruşi localitatea Ozerne, potrivit lui Gromov. 

Citește și:

Autoritățile rusești de ocupație din Herson plănuiesc referendumul de anexare pe 4 noiembrie

Autoritățile de ocupație susținute de Rusia din regiunea Herson din Ucraina au raportat miercuri că se vor pregăti să organizeze referendumuri privind încorporarea teritoriului în Rusia pe 4 noiembrie, când Rusia sărbătorește Ziua Unității.

Mai devreme, Andrey Turchak , liderul partidului de guvernământ Rusia Unită, a sugerat că data ar fi una potrivită pentru referendumuri în toate teritoriile ocupate ale Ucrainei. „Aceasta este o dată istorică și una care ne unește pe toți. [...] Organizarea referendumurilor în această zi ar fi corectă și simbolică”, a spus el. Potrivit publicației Meduza, autoritățile ruse au luat în considerare organizarea de referendumuri în teritoriile ocupate în două etape: mai întâi în regiunile Herson și Zaporizhzhia, apoi în autoproclamatele „republici populare” Donețk și Lugansk.

„Oamenii de acolo sunt foarte îngrijorați”. Scenariile cele mai probabile pentru ”referendumurile” de anexare a Kremlinului

Potrivit sursei citate, de mai bine de șase luni, oficialii de la Kremlin așteaptă momentul potrivit pentru a anexa mai multe teritorii ale Ucrainei. La începutul războiului, surse apropiate administrației Putin au declarat că autoritățile ruse speră să organizeze ”referendumuri” în acest sens.

Când progresul Rusiei în război a încetinit, planul de organizarea a refendumurilor a trecut în iulie, apoi în septembrie. Pe tot parcursul lunii august, autoritățile păreau să-și schimbe planurile aproape săptămânal;

Cheia problemei lor este că, în timp ce liderii Rusiei simt o presiune politică crescândă pentru a declara controlul asupra regiunilor ocupate, ei nu controlează de fapt toate pământurile pe care doresc să le anexeze. Publicația Meduza a oferit o listă a celor mai probabile posibilități pentru pseudo-referendumurile de la începutul lunii septembrie.

Toate deodată sau două la un moment dat

”Știu cum se simt oamenii, am văzut sondajele și știu că rezultatele referendumului viitor vor fi fără echivoc în favoarea aderării la Rusia”, a declarat Serghei Kiriyenko, primul adjunct al șefului de cabinet al lui Vladimir Putin, imediat ce acesta se întorsese din autoproclamatele ”republici populare” Donețk și Lugansk, unde a vizitat un centru de pregătire a piloților de drone.

Dar, potrivit a trei surse apropiate de Kremlin, călătoria lui Kiriyenko avea și un alt scop: el monitoriza pregătirile pentru ”referendumurile” planificate de Rusia privind încorporarea regiunilor în Federația Rusă.

La scurt timp după ce Rusia și-a lansat războiul pe scară largă împotriva Ucrainei, Kiriyenko a devenit omul de bază neoficial al Kremlinului în teritoriile Donbas. În ultimele luni, el și-a asumat responsabilitatea de a planifica ”referendumuri” în părțile ocupate ale regiunilor Herson și Zaporojie.

Pe 27 august, Kiriyenko a susținut că deține date care indică faptul că 91-92% dintre rezidenții din autoproclamatele republici Donbas și 75-77% dintre rezidenții din regiunile Herson și Zaporizhzhia susțin anexarea Rusiei.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel