Tudorel Toader scrisoare către Tăriceanu

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, îi solicită președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, printr-o scrisoare, să analizeze recomandările formulate de Grupul Statelor împotriva Corupției Consiliului Europei (GRECO). Informațiile trebuie trimise până la 19 mai 2017 Ministerului Justiției, cu privire la măsurile adoptate la nivel legislativ și administrativ de către Senat pentru implementarea acestora.

"Vă adresăm rugămintea de a analiza recomandările formulate de GRECO și de a ne transmite informații cu privire la măsurile adoptate la nivel legislativ și administrativ de către Senat pentru implementarea acestora. Am aprecia primirea unui răspuns până la cel mai târziu 19 mai 2017", se arată într-un document aflat pe ordinea de zi de luni a Biroului permanent al Senatului.

În scrisoare se precizează că în cadrul celei de-a 70-a reuniuni a GRECO (Grupul Statelor împotriva Corupției Consiliului Europei), care a avut loc în perioada 30 noiembrie — 4 decembrie 2015, a fost adoptat Raportul de evaluare privind România din cadrul rundei a 4-a de evaluare.

Conform Raportului, România are obligația de a transmite GRECO, până la 30 iunie 2017, un Raport cu privire la măsurile luate pentru implementarea recomandărilor cuprinse în Raportul de evaluare.

"Runda a 4-a de evaluare a GRECO a fost lansată la 1 ianuarie 2012 și are ca temă 'Prevenirea corupției cu privire la membrii Parlamentului, judecători și procurori'. În cadrul acestei runde sunt analizate aspecte cu privire la persoanele/funcțiile evaluate: principii etice, reguli de conduită și conflicte de interese; interzicerea sau restrângerea anumitor activități; declararea averilor, veniturilor, cheltuielilor și intereselor; implementarea regulilor aplicabile; conștientizare", se arată în scrisoarea citată.

Ce spune documentul

Documentul amintește că, în ceea ce privește prevenirea corupției, cu privire la membrii Parlamentului, "GRECO a analizat prevederile legislației naționale, prin raportare la următoarele aspecte: transparența procesului legislativ, remunerația și beneficiile economice, principii etice și reguli de conduită, conflictele de interese, interzicerea sau restrângerea anumitor activități (prevederile legale ce reglementează regimul cadourilor, incompatibilitățile, activitățile accesorii și interesele financiare, contractele cu autoritățile statului, restricții post-angajare, contracte cu terții, lobby, folosirea abuzivă a informațiilor confidențiale, folosirea abuzivă a resurselor publice), declarațiile de avere, venituri, cheltuieli și interese, supravegherea conduitei parlamentarilor, măsuri de punere în aplicare a prevederilor legale și imunitatea, precum și procesul de formare și conștientizare".

În urma constatărilor echipei de evaluare, GRECO a formulat o serie de recomandări cu privire la membrii Parlamentului, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel