Trudeau: Canadienii au votat pentru o 'acţiune puternică împotriva schimbărilor climatice'

Canadienii au votat pentru un program 'progresist' şi pentru 'o acţiune puternică împotriva schimbării climatice', a declarat în noaptea de luni spre marţi premierul Justin Trudeau, reales la conducerea unui guvern minoritar la capătul scrutinului legislativ, relatează AFP. 

'În această seară, canadienii au respins divizarea', a spus şeful partidului liberal în faţa susţinătorilor săi euforici reuniţi în centrul Montrealului. Canadienii 'au respins tăierile şi austeritatea şi au votat un program progresist şi o acţiune puternică împotriva schimbării climatice', a adăugat premierul.

El a denunţat în timpul campaniei electorale reducerile bugetare pe care le-ar fi adus, în opinia sa, o victorie a rivalului său conservator Andrew Scheer şi intenţia afişată de acesta de a elimina taxa pe carbon introdusă de guvernul liberal. Încurajat de victorie, în contextul în care sondajele îl plasau practic la egalitate cu conservatorii, Trudeau şi-a exprimat dorinţa de a lucra 'pentru toţi canadienii'.

El s-a adresat în special alegătorilor din provinciile petroliere Alberta şi Saskatchewan, care nu au ales niciun parlamentar liberal. Rezultatul ilustrează neîncrederea acestor provincii faţă de Trudeau şi divizarea ţării între susţinătorii industriei petroliere şi apărării mediului. 'Formaţi o parte esenţială din marea noastră ţară. V-am auzit frustrarea şi vă voi susţine. Să lucrăm cu toţii pentru a aduce împreună ţara noastră', a pledat el. Trudeau a mai afirmat că a auzit şi mesajul locuitorilor din Quebec, care 'vor să se asigure că vocea Quebecului va fi mai bine auzită la Ottawa'.

Blocul Quebechez, formaţiune separatistă, a realizat un scor foarte bun în această provincie francofonă, câştigând mai mult de 30 de mandate şi triplându-şi astfel scorul faţă de 2015. Premierul Justin Trudeau a obţinut luni un al doilea mandat, dar partidul său liberal nu va avea decât o majoritate relativă în parlament, ceea ce îl va obliga să mizeze pe ajutorul unui mic partid de stânga. Conform estimărilor televiziunilor la ora 06:00 GMT, liberalii au câştigat sau erau în frunte în cazul a 156 din cele 338 de mandate puse în joc pentru Camera Comunelor.

În legislativul actual, ei dispuneau de o majoritatea absolută confortabilă de 177 de locuri. Rivalul lui Trudeau, conservatorul Andrew Scheer, şi-a recunoscut înfrângerea şi l-a felicitat pe premier, adresându-i totuşi o atenţionare. 'Leadership-ul său este afectat, iar timpul guvernului său va lua sfârşit în curând. Când va veni acest moment, conservatorii vor fi pregătiţi', a spus el. Guvernele minoritare în Canada au o perioadă de supravieţuire estimată de experţi în medie la 18-24 de luni, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel