Trei activişti thailandezi acuzaţi de insultarea regelui au dispărut, atrag atenţia organizaţii de apărare a drepturilor omului

Trei activişti thailandezi acuzaţi că au insultat monarhia au dispărut după ce ar fi fost arestaţi în Vietnam, au transmis vineri organizaţii de apărare a drepturilor omului, la câteva luni după ce doi critici exilaţi ai armatei şi monarhiei au fost găsiţi morţi, relatează Reuters.

Vicepremierul thailandez Prawit Wongsuwan a negat că cei trei activişti sunt în custodia autorităţilor thailandeze, aşa cum a susţinut Alianţa Thailandeză pentru Drepturile Omului. Chucheep Chiwasut, care transmitea comentarii politice televizate în Thailanda din exil, şi colegii activişti Siam Theerawut şi Kritsana Thapthai ar fi fost predaţi la 8 mai autorităţilor thailandeze de către Vietnam, a transmis Human Rights Watch (HRW) într-un comunicat.

'Presupusa repatriere secretă forţată în Thailanda de către Vietnam a trei importanţi activişti a tras un semnal de alarmă în rândul comunităţii internaţionale', a declarat directorul pentru Asia al HRW, Brad Adams. Amnesty International, cu sediul la Londra, a transmis că Chucheep se confruntă de mult timp cu acuzaţii de lezmaiestate, sau insultarea monarhiei. Siam şi Kritsana au fost de asemenea anchetaţi de poliţie pentru lezmaiestate, a mai precizat organizaţia de apărare a drepturilor omului. Articolul 112 din Codul Penal din Thailanda prevede că orice persoană care îi insultă pe rege, regină, moştenitori şi regent riscă o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare.

Organizaţiile de apărare a drepturilor omului acuză armata, aflată la putere, că aplică legea privind lezmaiestatea mult mai extins de la lovitura de stat militară din 2014, ca un mijloc de a-i reduce la tăcere pe critici. Tot vineri, un fost student la Drept a fost eliberat din închisoare cu o lună înainte să i se încheie sentinţa de doi ani şi jumătate de detenţie pentru o condamnare din 2017 tot pentru lezmaiestate. Jatupat Boonpattaraksa, un activist şi critic al juntei aflate la putere, a fost condamnat la închisoare pentru că a postat un profil al regelui Maha Vajiralongkorn publicat de serviciul în limba thailandeză al BBC şi care a fost considerat ofensator. Eliberarea sa a făcut parte dintr-o amnistie regală pentru mii de deţinuţi, pentru a marca încoronarea regelui la 4-6 mai. În ianuarie, cadavrele a doi critici din exil ai armatei şi familiei regale, Chatcharn Buppawan, 56 de ani, şi Kraidej Luelert, 46 de ani, au fost găsite de-a lungul graniţei pe care râul Mekong o trasează cu Laosul. Cadavrele lor au fost umplute cu ciment, aparent pentru a le face să se scufunde. Armata a precizat la acel moment că nu are nicio informaţie în legătură cu cele două cadavre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel