Traian Igaș: M-am implicat în situația din Valea Timocului

traian igas
traian igas

Senatorul Traian Igaș susține că decizia României de a nu susține acordarea statutului de candidată al Serbiei la Uniunea Europeană este una corectă, explicând că aceasta trebuie să respecte condițiile de aderare. Igaș amintește și de problemele pe care românii le au în Valea Timocului.

"În calitate de membru al Comisiei pentru românii de pretutindeni susțin că poziția României a fost și este una corectă în legătură cu obținerea statutului de țară candidată la UE a Serbiei, și îmi fundamentez susținerea pe faptul că această țară trebuie să respecte anumite condiții ca orice alt stat care a traversat procesul de aderare, cu atât mai mult cu cât avem o sensibilitate în ceea ce privește criteriul protecției minorităților naționale, și aici mă refer, în special, la românii din Valea Timocului" declară senatorul Traian Igaș.

Fost deputat în legislatura 2004-2008 și membru în grupul interparlamentar de prietenie româno-sârb, actualul senator are o anumită istorie în susținerea drepturilor românilor din Serbia, întrucât a întreprins o serie de demersuri încă din mandatul trecut, atât cu reprezentanții autorităților sârbe cât și cu liderii minorităților. "Încă din mandatul de deputat am încercat să mă implic pentru o mai bună relaționare dintre românii de acolo, indiferent de numele sub care sunt cunoscuți, români sau vlahi, și autoritățile sârbe. Din păcate, avem o istorie de aproape 20 de ani de discuții pentru garantarea drepturilor românilor din Serbia, iar progresul este unul cat se poate de slab în această privință" se pronunță Traian Igaș, un susținător al acestei minorități din Serbia.

"Credeam că în decembrie 2011 odată cu deschiderea Punctului de trecere a frontierei Porţile de Fier II, Serbia va da dovadă de o mai mare deschidere în ceea ce privește acordarea drepturilor minorității române. Consider un gest firesc ca românii din comunitatea din Valea Timocului să aibă dreptul la un învățământ în limba maternă iar slujbele religioase să se poată desfășura în limba română așa cum și minoritatea sârbă din România se bucură de acest lucru" este de părere Traian Igaș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel