Traian Băsescu: În problema pădurilor, Iohannis și Ponta sunt doi diletanți

Traian Băsescu a comentat, duminică, într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii "Dosar de politician", de pe B1 TV  conflictul instituțional legat de Codul silvic dintre  Klaus Iohannis și Victor Ponta.

Traian Băsescu este de părere că în scandalul Codului silvic, atât Klaus Iohannis, cât și Victor Ponta au câte ceva de ascuns și că niciunul nu aduce în discuție prevederile Tratatului de la Lisabona care, în opinia lui Băsescu, conține soluția pentrui protejarea pădurilor din România.

"În problema pădurilor, amândoi sunt doi diletanți. Fiecare vrea să facă scor politic și îl doare în partea de dinapoi de realitatea pădurilor românești. Ponta face un joc de o mizerie lipsită de orice scrupule față de români. Am văzut că scoate o OUG în care sistează exportul de cherestea și bușteni timp de trei luni. Este o escrocherie de ultimă speță. Copacul este protejat în toată Uniunea Europeană, cât timp este în picioare. Când a fost tăiat, devine marfă și pe ăla nu mai poți să pui restricții", a declarat Băsescu.

Citește și: Traian Băsescu, atac la Klaus Iohannis: Este inadmisibil să vorbească mai mult prin presa germană

"Se vede că amândoi au ceva de ascuns, nu cred că nici premierul, nici președintele, nu știu Tratatul de la Lisabona, art 191 care spune că politica UE în domeniul mediului contribuie la conservarea, protecția și îmbunătațirea mediului, ocortirea sănătății persoanelor, utilizarea prudentă și raționala a resurselor naturale. În baza acestui articol putea să face o lege prin care să stabilească măsuri de utilizare prudentă și rațională a resurselor naturale. Dacă el vrea să restricționeze marfa, nu va face decât să ia peste ceafă palme, cum a mai luat de la Barroso, ca un copil neascultător. Omul asta nu vrea să recunoscă că trebuie să restricționeze tăierea copacilor", a mai precizat fostul preșdinte.

"Sunt un om care nu se pricepe la Codul silvic, dar înțeleg foarte bine ca România este în situația în care s-a exagerat cu tăierile și trebuie să găsească o soluție legală care este în Tratatul de la Lisabona, pe care eu l-am semnat în numele României, iar România l-a ratificat prin lege. Premierul trebuie sa vină cu un program de raționalizare și utilizare prudentă a pădurii. Văd că și Iohannis evită invocarea articolului 191 din Tratat. Într-un fel sau altul ocolesc soluția legală, ceea ce mă face să cred ca nici unul, nici altul nu sunt atât de nevinovați.
Dacă Guvernul sau politicenii din România vor spune că restricționăm exportul de cherestea, este intrare în coliziune totală cu articolul 35 din Tratat, care vorbește de comerțul liber din spațiul european", a mai explicat Băsescu.

"Nicio tabără nu vrea să puna punctul pe I, încetarea sau raționalizarea tăierilor (...) Art 191 din Tratat i-ar da Românie posibiliatea să-și apere pădurile", a mai spus Traian Băsescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel