Toate reflectoarele pe Kelemen Hunor după declarațiile lui Iohannis. Chirieac: UDMR nu va ieși de la guvernare, dar cineva trebuie să facă un pas în spate

Foto Agerpres
Foto Agerpres

Președintele Klaus Iohannis consideră că e nevoie de clarificări din partea UDMR, întrucât mulţi politicieni ai formaţiunii au aplaudat discursul susţinut de Viktor Orban. În opinia analistului politic Bogdan Chirieac, Kelemen Hunor ar trebui să facă un „pas înapoi”.

Analistul politic Bogdan Chirieac a făcut o serie de precizări în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a criticat, vineri, discursul premierului Ungariei, Vikor Orban, susţinut în România, subliniind că „este greşit”, „o eroare majoră”.

„Corectă declarația președintelui Klaus Iohannis. Chiar dacă a venit cu întârziere, este o declarație corectă! Pe scenă, dincolo de Viktor Orban, care pare să-și fi pierdut mințile la Tușnad, s-au aflat un vicepremier și un ministru din Guvernul României, ceea ce schimbă total datele problemei”, a spus, vineri, analistul politic Bogdan Chirieac în cadrul emisiunii „Deferiți mass-media” de la DCNewsTV.

„Din punctul meu de vedere, nu va urma nimic, adică UDMR nu va ieși de la guvernare și lucrurile se vor opri aici. În plus, am citit și declarația domnului Kelemen Hunor care spune că nu e un strop de rasism în discursul lui Viktor Orban, deci nici măcar nu se recunosc aceste lucruri”, a spus Bogdan Chirieac.

„Opinia mea este că UDMR trebuie să rămână la guvernare, în aceste vremuri tulburi, minoritatea maghiară din România trebuie să fie reprezentată la nivelul Guvernului României, dar domnul Kelemen Hunor trebuie să facă un pas înapoi, dacă mă întrebați”, a zis Bogdan Chirieac, tot vineri, la Antena 3. „O fi fost dânsul un lider marcant, un lider competent și echilibrat, dar faptul că nu ai avut atitudine la discursul eminamente rasist al lui Viktor Orban ar trebui să aibă consecințe politice”, a subliniat analistul politic.

„Nu cred că va face lucrul acesta (n.r. un pas în spate), dar măcar domnul Kelemen Hunor ar trebui să dezavueze discursul lui Viktor Orban, un discurs care transcede interesele politice, așa ceva este intolerabil în Europa”, a precizat Bogdan Chirieac.

Klaus Iohannis, reacție după declarațiile lui Viktor Orban

Amintim că prşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat, vineri, despre discursul lui Viktor Orban. „Nu vreau să evit răspunsul la întrebare. Spun în principiu că este greșit, este o eroare majoră și este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor, o teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a secolului XX. Este o teorie de cea mai tristă amintire posibilă și nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie, pentru a-și motiva orice demersuri politice interne sau externe. Este la fel de regretabil că un înalt demnitar european vine pe scena publică cu un discurs cu tentă anti-europeană”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

„Reacțiile spațiului public au arătat că este o problemă pentru noi. Între timp, este adevărat că premierul Orban, pe o altă scenă, în Viena, a încercat să retragă într-un fel afirmațiile sau să le reinterpreteze, ceea ce este un semn că și-a dat seama că așa ceva nu merge în Europa. Nu este rolul și rostul meu să dau lecții de politică sau de oratorie unui înalt demnitar european, dar nu pot să nu mă disociez clar public de ideile care au fost vehiculate acolo!”, a subliniat Klaus Iohannis.

„Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, pentru că la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea și din miniștri UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar extrem de complicat, sau dacă nu au înțeles despre ce se vorbește și au aplaudat pur și simplu generic personajul care a ținut discursul. Oricare ar fi explicația, trebuie să existe și trebuie să existe o discuție clarificatoare inclusiv în coaliția de guvernare. Pe de altă parte, nu-și dorește nimeni în România să provoace o criză guvernamentală pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat, dar nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse și aplaudate”, a conchis președintele Klaus Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel