The Guardian face dezvăluiri uluitoare: Cum colaborează serviciile europene pentru a spiona populația

Spionaj
Spionaj

The Guardian transmite, într-un articol publicat sâmbătă, că nu doar SUA au apelat la spionaj. Ziarul britanic dezvăluie că serviciile de informaţii germane, franceze, spaniole şi suedeze au creat un sistem de supraveghere în masă a comunicaţiilor telefonice şi de pe Internet, în "colaborare strânsă" cu Agenţia britanică GCHQ.

Dezvoltarea acestor sisteme a început în urmă cu cinci ani, potrivit cotidianului din Insulă, care se bazează pe documente obţinute de la fostul consultant al serviciilor secrete de informaţii, Edward Snowden, în prezent refugiat în Rusia.

Germania

Într-un raport GCHQ din 2008, în care se face referire la partenerii săi europeni, Agenţia britanică îşi exprimă "admiraţia faţă de capacităţile tehnice" ale serviciilor de informaţii externe germane BND.

BND are "un potenţial tehnologic enorm şi un bun acces la centrul Internetului - ei supraveghează deja cabluri de fibre optice de 40 de gigabiţi şi 100 de gigabiţi" pe secundă, se arată în raport. În 2012, GCHQ era capabilă să supravegheze doar cabluri de 10 gigabiţi pe secundă, precizează ziarul, citat de Mediafax.

The Guardian mai scrie că GCHQ "a jucat un rol esenţial în consilierea omologilor săi europeni cu privire la modul în care să ocolească legile naţionale menite să limiteze puterea de supraveghere a agenţiilor de informaţii".

"Ajutăm BND să obţină o reformă (...) a legislaţiei foarte restrictive în materie de interceptări (ale comunicaţiilor) în Germania", se arată în raportul GCHQ.

Franța

În cazul Franţei, Direcţia Generală pentru Securitate Externă (DGSE) dispune "de un avantaj, având în vedere relaţiile sale cu o societate de telecomunicaţii, care nu este numită", scrie The Guardian. GCHQ "speră să obţină un profit de pe urma acestei relaţii pentru operaţiunile sale", mai arată jurnaliștii britanici, care transmit că GCHQ a format membri din cadrul DGSE pentru "operaţiuni interdiciplinare pe Internet".

Spania

În ceea ce priveşte Spania, Centrul Naţional spaniol de Informaţii (CNI) proceda, cel puţin în 2008, la o supraveghere în masă a telecomunicaţiilor pe Internet, prin intermediul unei societăţi britanice.

Suedia

GCHQ îşi exprimă satisfacţia faţă de adoptarea în 2008, în Suedia, a unei legi care permite culegerea de date Internet şi telefonice transmise prin cabluri de fibră optică.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel