The Guardian, despre Vișinescu: România își confruntă trecutul comunist

visinescu
visinescu

Cotidianul britanic The Guardian scrie că, după 25 de ani de la căderea regimului comunist, România a deschis primul proces împotriva unui torționar.

Articolul ziariștilor britanici se focalizează pe faptul că, în premieră, un fost comandant de lagăr a ajuns în fața justiției, ceea ce marchează, la nivel simbolic, confruntarea trecutului comunist al României.

Alexandru Vișinescu, în vârstă de 88 de ani, este acuzat de crime împotriva umanității pentru rolul său de comandant al penitenciarului din Râmnicu Sărat, acolo unde erau închiși prizonierii politici.

"Stând tăcut în rândul al doilea al sălii, nu arăta precum un om care face istorie", scrie The Guardian.

Torționarul Vișinescu, trimis în judecată. Premieră în România

Vișinescu, care a condus închisoarea din Râmnicu Sărat între 1956 și 1963, este acuzat că a supravegheat un regim de exterminare și că a fost implicat în moartea a 12 prizonieri politici. El respinge acuzațiile.

Nicoleta Eremia, Văduva unui fost prizonier politic, cere curții 100.000 de euro daune morale și financiare pentru soțul său, un general închis pentru că a scris o carte despre conducerea comunistă.

The Guardian scrie că, pentru cei încarcerați ca prizonieri politici, "viața era dură: dintre cei peste 617.000 de oameni considerați inamici ai statului, 120.000 ar fi murit după gratii".

"Sentimentul a fost că Nicolae Ceaușescu s-a dus, la fel și soția sa. Au fost găsiți țapi ispășitori pentru oficiali și pentru partid ca întreg", este citat Adrian Cioroianu, decanul facultății de istorie din București. "În 1990, noi, ca națiune, aveam alte priorități", a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel