Tensiuni în Orient: Netanyahu, decizie controversată

netanyahu trump
netanyahu trump

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat joi, cu câteva zile înainte de vizita președintelui american, Donald Trump, în Israel, că locul "ambasadei Statelor Unite este la Ierusalim", relatează AFP, potrivit Agerpres.

Chestiunea mutării ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim a fost abordată în cursul întâlnirii din luna februarie, la Washington, dintre Benjamin Netanyahu și Donald Trump care a făcut din aceasta o promisiune de campanie, după care a evitat luarea unei decizii.

Israelul ocupă, din 1967, partea răsăriteană a Ierusalimului și consideră întregul oraș ca fiind capitala sa, în timp ce palestinienii vor să facă din Ierusalimul de Est capitala statului la care aspiră.

Statutul Ierusalimului este una dintre cele mai spinoase chestiuni ale conflictului israeliano-palestinian.

"Ierusalimul este capitala eternă a poporului evreu și a statului Israel", a declarat Benjamin Netanyahu în fața membrilor partidului său de dreapta, Likud.

"Ar fi bine ca toate ambasadele și în primul rând a Statelor Unite să se instaleze la Ierusalim pentru că acolo este locul lor firesc", a adăugat el.

Israelul a anexat Ierusalimul de Est în 1980 și o lege fundamentală consacră statului Ierusalimului drept capitală "eternă și indivizibilă" a statului evreu. Această anexare nu a fost recunoscută niciodată de comunitatea internațională.

Donald Trump a anunțat săptămâna trecută că va vizita Israelul la sfârșitul lui mai în cadrul unui turneu care mai include Arabia Saudită, Vaticanul, Bruxellesul și Italia. Este posibil să se deplaseze și în Cisiordania ocupată, mai scrie AFP.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel