Urmărește emisiunea live


Tensiune mare între Italia și Rusia: ”Roma nu va recunoaște niciodată rezultatul referendumurilor. Scoateți imediat trupele ruse din Ucraina”

Ambasadorul Rusiei la Roma, Serghei Razov
Ambasadorul Rusiei la Roma, Serghei Razov

Italia l-a informat pe ambasadorul Rusiei la Roma, Serghei Razov, că nu acceptă rezultatul referendumurilor desfășurate în teritoriile ucrainene ocupate de Moscova. 

Italia l-a informat pe ambasadorul Rusiei la Roma, Serghei Razov, că nu acceptă rezultatul referendumurilor desfășurate în ultimele zile în teritoriile ucrainene ocupate de Moscova. Acest lucru a reieșit din comunicatele de presă de la Farnesina după întâlnirea avută, în birourile Ministerului de Externe, între secretarul Ettore Sequi și însuși diplomatul rus.

Din partea celui mai înalt reprezentant al guvernului de la Moscova, evident că pozițiile erau diferite. Convocat în această dimineață, Razov a reafirmat poziția Rusiei și a respins declarațiile italiene în această privință. Astfel, încă o întrebare și răspuns s-a născut între Italia și Rusia încă de la începutul războiului din Ucraina, scrie Il Giornale.

Chemarea lui Razov

Notificarea citației oficiale către Farnesina a sosit duminică după-amiază la sediul ambasadei Rusiei la Roma. Convocarea a avut loc la câteva zile după proclamarea de către președintele rus, Vladimir Putin, a anexării la Federația Rusă a regiunilor ucrainene Herson, Zaporizhzhia, Donețk și Lugansk, un decret, cel semnat de liderul Kremlinului, cu referendumurile desfășurate în aceste regiuni ocupate în prezent de trupele moscovite în fundal.

La Farnesina, secretarul Sequi a vrut să-i explice lui Razov motivele pentru care Italia nu a recunoscut și nu va recunoaște referendumurile.

”Roma va fi pe deplin aliniată cu țările partenere în evaluarea măsurilor restrictive suplimentare împotriva acțiunilor ilegale ale Rusiei”. Referendumul este o consultare ilegală pentru anexarea teritoriilor ocupate cu încălcarea oricărei reguli de drept internațional. Prin urmare, i-am spus ambasadorului Razov că Italia nu recunoaște și nu va recunoaște rezultatul. Am cerut autorităților ruse să revoce aceste fapte greșite și i-am cerut ambasadorului să retragă forțele ruse de pe teritoriul ucrainean imediat și necondiționat. Prin acțiunile sale, Rusia pune în pericol securitatea globală”, a declarat secretarul italian al Ministerului de Externe, Ettore Sequi.

Dar de ce a fost chemat diplomatul rus? 

În cercurile diplomatice sunt cei care s-au referit, într-o fază de schimbare iminentă a guvernului, la necesitatea ca partea italiană să-și reafirme pozițiile indiferent de culoarea noii majorități. Cu toate acestea, în ultimele zile, candidata la conducerea executivului, Giorgia Meloni, declarase deja un sprijin larg pentru Ucraina și o convergență largă cu pozițiile aliaților NATO.

Adevăratul motiv a fost explicat de însuși Sequi jurnaliștilor.

”Convocarea a avut loc în cadrul unei acțiuni coordonate cu partenerii UE. De altfel, la aceste ore, alte capitale ale Uniunii Europene și-au convocat și ambasadorii respectivi ai Federației Ruse pentru a transmite Moscovei un mesaj comun, ferm și fără echivoc privind ilegalitatea referendumurilor”, a declarat Ettore Sequi.

Răspunsul ambasadei Rusiei

Declarațiile oficiale emise de ambasadorul la Ettore Sequi au fost făcute cunoscute de biroul diplomatic rus de la Roma.

”Serghei Razov a respins categoric declarațiile părții italiene și și-a prezentat pozițiile cu privire la problemele care au fost atinse, în spiritul prevederilor discursului președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin pe 30 septembrie”, se arată într-un comunicat de presă al ambasadei lansat pe Facebook.

Citește și:

Giorgia Meloni, mesaj pentru Ucraina: ”Ştiţi că puteţi conta pe sprijinul nostru loial pentru cauza libertăţii poporului ucrainean”

"Ştiţi că puteţi conta pe sprijinul nostru loial pentru cauza libertăţii poporului ucrainean. Rămâneţi puternici şi păstraţi-vă credinţa neclintită!", a spus Meloni, care va deveni probabil prima şefă a unui guvern de dreapta al Italiei după cel de-Al Doilea Război Mondial, în condiţiile în care alianţa pe care o conduce şi-a asigurat majoritatea absolută în Parlamentul Italiei, potrivit Agerpres.

Zelenski a felicitat-o pe Meloni într-un tweet şi a mulţumit Italiei pentru ajutor în contextul invaziei ruse asupra Ucrainei.

Actualul premier al Italiei, Mario Draghi, a fost întotdeauna clar în ceea ce priveşte sprijinul său pentru Ucraina şi livrările de arme Kievului, după declanşarea invaziei ruse în urmă cu şapte luni.

La rândul său, Meloni a condamnat ferm Rusia şi a spus în mod repetat în ultimele luni că este în mod clar de partea Kievului. Astfel, în problema Ucrainei, Meloni împărtăşeşte poziţia lui Draghi şi a majorităţii guvernelor europene.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel