Apele oceanice se încălzesc mai repede ca oricând

Apele oceanului se încălzesc mai repede ca oricând. Au fost făcute măsurători la diferite adâncimi și s-a ajuns la niște concluzii îngrijorătoare.

Temperaturile cresc mai repede decât se credea anterior la stațiile din patru locuri diferite din Oceanul Atlantic, în apropiere de coastele Uruguayului. Între 2009 și 2019, apa din aceste puncte, cuprinse între 1.360m  și 4.757m adâncime s-a încălzit cu 0,02-0,04C.

„Dacă vă gândiți cât de mare este oceanul, este o cantitate enormă de căldură”, a declarat Christopher Meinen, oceanograf la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) și autor principal al studiului, publicat în revista Geophysical Research. 

În timp ce consensul general a fost că oceanul adânc se încălzește, oamenii de știință au fost nevoiți să se bazeze doar pe datele colectate la fiecare 10 ani de pe navele de cercetare. Modelele climatice au descoperit că nivelurile ridicate de poluare climatică, până la sfârșitul secolului, vor penetra și mai mult oceanul, amenințând speciile de viețuitoare de la adâncimi mai mari.

Aproximativ 90% din căldura absorbită de Pământ ajunge în oceane. Deși se încălzesc încet, căldura face ca moleculele de apă să se extindă, contribuind la creșterea nivelului mării. Acest fapt are ca drept consecință o creștere în intensitate a uraganelor și a numărului acestora. Prin comparație, temperaturile globale ale suprafeței terestre și oceanice se încălzesc mult mai repede. În 2009, acestea erau cu 0,56°C mai mari decât media pe termen lung. Până în 2019, acestea erau cu 0,95°C mai mari, conform datelor NOAA, precizează TheGuardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel