Sudan: Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit marţi cu uşile închise pentru a discuta situaţia din Sudan, după represiunea sângeroasă a protestatarilor, soldată cu 40 de morţi şi după anunţul regimului militar de la Khartoum de a organiza alegeri în următoarele 9 luni, informează AFP.

"Este nevoie de o întoarcere urgentă la masa negocierilor', a declarat Christoph Heusgen, ambasadorul german la ONU, înaintea reuniunii solicitate de ţara sa şi de Marea Britanie. 'Suveranitatea nu poate proveni din ţeava unei puşti', a continuat diplomatul german. 'Să convoci acum alegeri anticipate este o negare a democraţiei', a mai afirmat ambasadorul Heusgen, care a apreciat că nu sunt întrunite condiţiile pentru organizarea unui scrutin. Condamnările comunităţii internaţionale s-au succedat după dispersarea forţată a protestatarilor instalaţi în faţa ministerului apărării.

Mişcarea de protest din Sudan a respins marţi anunţul Consiliului militar de tranziţie privind organizarea de alegeri în termen de 9 luni şi a chemat la continuarea mobilizării. Asociaţia profesioniştilor sudanezi, element cheie al mişcării, a chemat 'la grevă şi nesupunere civilă până la răsturnarea regimului'. Convocarea de alegeri anticipate de către regimul militar de la Khartoum a fost respinsă şi de Marea Britanie, SUA şi Norvegia într-un comunicat comun dat publicităţii marţi. 'Poporul sudanez merită o tranziţie în linişte, condusă de civili, care să poată stabili condiţiile pentru alegeri libere şi corecte şi nu alegeri impuse în grabă'.'Facem apel la un transfer negociat al puterii spre o guvernare civilă, aşa cum este solicitat de poporul sudanez', au spus cele trei ţări. Junta militară care guvernează Sudanul a anunţat marţi că anulează măsurile pe care le convenise cu mişcarea civilă contestatară şi convocarea de alegeri anticipate în termen de 9 luni. Consiliul militar interimar a spus că 'regretă' violenţele de luni, invocând o 'operaţiune de curăţire' a unei zone din apropierea locului în care erau instalaţi protestatarii care a degenerat, informează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel