SUA resping temerile Rusiei legate de amplasarea scutului la Deveselu

scut-antiracheta
scut-antiracheta

New York Times scrie că  oficialii americani au respins temerile şi nemulţumirile exprimate marţi de Moscova în legătură cu amplasarea în România a unor elemente ale scutului antirachetă şi au reamintit că SUA şi NATO au invitat Rusia să participe la un sistem comun de apărare antirachetă în Europa.

"Cooperarea cu Rusia în apărarea antirachetă este un obiectiv-cheie al Statelor Unite", a declarat un oficial al Departamentului Apărării.

"Noi considerăm că o cooperare în apărarea antirachetă este în interesul securităţii ambelor noastre ţări", a adăugat oficialul. "În prezent, căutăm în mod activ să cooperăm cu Rusia, pe canale bilaterale şi prin intermediul NATO. Cooperarea este cea mai bună cale de a furniza Rusiei transparenţă şi de a o asigura că apărarea antirachetă nu este o ameninţare la adresa securităţii ei", a mai spus oficialul, citat sub acoperirea anonimatului.

Rusia s-a plâns marţi, după ce s-a anunţat că baza de la Deveselu va găzdui elemente ale scutului antirachetă, că aceşti interceptori din România ar putea submina forţa sa nucleară disuasivă şi a reclamat că SUA îşi încalcă angajamentele potrivit cărora va implica Moscova în procesul de luare a deciziilor referitoare la apărarea antirachetă în Europa.

"Cu regret constatăm că paşii practici pentru a crea un segment european al apărării antirachetă globale a Statelor Unite sunt făcuţi fără să se ţină seama de dialogul Rusia - SUA pe această temă, dialog început la iniţiativa preşedinţilor Dmitri Medvedev şi Barack Obama, şi nu se ţine seama nici de activitatea Consiliului Rusia-NATO de la summitul de la Lisabona, destinată să schiţeze un sistem european de apărare antirachetă", a afirmat, într-o declaraţie, MAE rus.

Rusia a mai spus că doreşte să obţină rapid "garanţii juridice", care să arate că scutul antirachetă pe care SUA îl desfăşoară în Europa nu este îndreptat împotriva forţelor strategice ruse.

Citește și:

Rusia cere garanţii juridice de la SUA privind amplasarea scutului antirachetă în România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel