SUA. Numărul deceselor prin supradoză a scăzut pentru prima dată în ultimii 20 de ani (CDC)

Numărul supradozelor mortale a scăzut în Statele Unite cu 5,1% în 2018, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, potrivit statisticilor provizorii publicate miercuri de autorităţile sanitare americane, relatează AFP. 

Această tendinţă este rezultatul declinului semnificativ al deceselor legate de administrarea de analgezice eliberate pe bază de reţetă. 'Cele mai recente date provizorii referitoare la decesele prin supradoză demonstrează că numeroasele eforturi întreprinse de Statele Unite pentru a lupta împotriva problemelor cauzate de consumul şi dependenţa de opiacee au dat rezultate', a precizat Alex Azar, ministrul american al Sănătăţii, subliniind că epidemia nu va dispărea de azi pe mâine. Potrivit estimărilor Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), 68.557 de persoane au căzut victime unei supradoze fatale în 2018, în comparaţie cu 72.224 în anul precedent.

Cu toate acestea, numărul deceselor este net superior statisticilor din 1999, când 16.849 de persoane au murit în astfel de circumstanţe. Bilanţul a crescut treptat până în 2017, creşterea fiind accentuată în perioada 2014 - 2017. Decesele cauzate de consumul de opiacee naturale sau semisintetice, cum sunt morfina, codeina, oxicodonă, vicodin, hidromorfonă sau oximorfonă, prescrise ca analgezice, au scăzut cu 14,5% până la 12.757. Este cea mai semnificativă scădere în toate categoriile.

Pe de altă parte, numărul victimelor supradozelor de opiacee sintetice, cum sunt tramadolul şi fentanilul, au înregistrat o creştere rapidă (31.897 în 2018, în comparaţie cu 29.461 în 2017), la fel şi în cazul supradozelor de cocaină (15.699 în comparaţie cu 14.945). Criza de opiacee din Statele Unite este rezultatul practicii, timp de decenii, a prescrierii de analgezice cu un risc ridicat de dependenţă şi a provocat, în 20 de ani, decesul a circa 400.000 de persoane în urma consumului de opiacee prescrise pe reţetă sau procurate ilegal, printre victime numărându-se vedete precum cântăreţul Prince şi rockerul Tom Petty.

Preşedintele Donald Trump a declarat această epidemie o urgenţă de sănătate publică în 2017. În ultimele luni, autorităţile federale şi locale au lansat acţiuni în instanţă vizând mari companii farmaceutice, acuzate că ar fi mituit medici pentru a prescrie medicamentele produse de acestea sau pentru că au înşelat publicul prin campanii de promovare care minimizau riscul de dependenţă. Rata prescrierii opiaceelor a ajuns la apogeu în 2012, când au fost afectaţi 81 din 100 de americani, după care a scăzut, în 2017, la 58 din 100 de americani.

Cu toate acestea, cantitatea de opiacee prescrisă pentru o persoană rămâne de circa trei ori mai mare în comparaţie cu anul 1999, potrivit CDC. Creşterea accentuată a deceselor prin supradoză a dus la scăderea speranţei de viaţă în Statele Unite în 2017, pentru al treilea an consecutiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel