SUA își sporește prezența militară în Europa. Acord semnat la Atena

Soldati
Soldati

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, şi ministrul grec de externe, Nikos Dendias, au semnat sâmbătă, la Atena, un acord de cooperare în domeniul apărării, care extinde semnificativ prezenţa militară a Statelor Unite în această ţară, într-o perioadă de creştere a tensiunilor dintre Grecia şi Turcia, informează EFE.

Acordul prevede creşterea prezenţei forţelor americane la baza aeriană şi navală din Souda, pe insula Creta, la bazele aeriene Larisa şi Stefanovikio, în centrul Greciei, precum şi în portul Alexandroupolis, în nordul ţării, în apropierea graniţei cu Turcia.

"Ţările noastre au fost întotdeauna aliaţi. În acest moment, relaţiile noastre bilaterale sunt la cel mai bun nivel din istorie. Pe lângă sectorul apărării, suntem interesaţi de o alianţă cu Grecia pe probleme energetice", a declarat Pompeo.

Dendias, la rândul său, a declarat că Grecia "este un pilon al stabilităţii într-o regiune care are probleme grave de încălcare a dreptului internaţional".

Grecia, atac la adresa Turciei 


Ministrul elen a denunţat, de asemenea, începerea forărilor de către Turcia în zona economică exclusivă cipriotă.

Suntem conştienţi de pericole, cunoaştem activitatea şi vom face tot ce este necesar pentru a evita o escaladare militară şi pentru a obţine un rezultat acceptabil pentru toţi. Nu se poate permite Turciei să facă foraje ilegale", a spus Pompeo.

În paralel cu declaraţiile, mii de simpatizanţi ai partidului comunist şi alte grupuri au demonstrat în faţa Parlamentului împotriva acordului. La sfârşitul manifestaţiei, au avut loc ciocniri între forţele de ordine şi protestatari, care au aruncat cu vopsea roşie pe statuia preşedintelui american Harry Truman. Poliţia a recurs la gaze lacrimogene, spray cu piper şi bastoane, potrivit dpa.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel