SUA cer Beijingului să respecte gradul de autonomie ridicat al regiunii Hong Kong

SUA sunt ''extrem de îngrijorate de mişcările paramilitare chineze'' de la frontiera cu Hong Kong-ul şi cer Chinei să respecte ''gradul de autonomie ridicat'' al fostei concesiuni britanice, a declarat miercuri Departamentul de Stat american, informează AFP.

Condamnăm violenţa şi le solicităm tuturor părţilor să dea dovadă de reţinere, dar rămânem hotărâţi în sprijinirea libertăţii de exprimare şi a libertăţii de reunire paşnică în Hong Kong, a spus un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane.

Acesta a respins categoric acuzaţiile false conform cărora forţe străine ar fi mâinile invizibile din spatele manifestaţiilor din Hong Kong.

Pe de altă parte, Departamentul de Stat a emis o alertă de călătorie, recomandându-le cetăţenilor SUA prudenţă crescută în Hong Kong ca urmare a tulburărilor civile.

Preşedintele Donald Trump a scris marţi, pe Twitter, că serviciile de informaţii americane au anunţat că are loc o desfăşurare a trupelor chineze la frontiera cu Hong Kong.

Ciocniri violente au avut loc marţi seara între zeci de poliţişti şi demonstranţi la aeroportul internaţional din Hong Kong. Poliţişti dotaţi cu scuturi au intrat în clădirea aeroportului la scurt timp după ora locală 23:00 (15:00 GMT). Protestatarii au construit baricade la intrarea în aerogară, în timp ce zeci de ofiţeri de poliţie înarmaţi încercau să intre în clădire.

Demonstraţiile din Hong Kong au început pe 9 iunie, după ce Adunarea Legislativă locală adoptase un act normativ care ar fi permis extrădarea infractorilor către China continentală. Legea respectivă a fost ulterior suspendată.

După ce a fost concesiune britanică, Hong Kong-ul a revenit sub autoritatea Beijingului în 1997, ca regiune semiautonomă cu sisteme administrativ, juridic şi economic diferite de cele ale părţii continentale a Chinei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel