SUA avertizează că Rusia a lansat pe orbita Pământului un satelit care este probabil ”o armă spațială de contracarare”

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Rusia a lansat un satelit care, după cum susțin SUA, este probabil o armă spațială de contracarare.

SUA afirmă că Rusia a lansat săptămâna trecută un satelit despre care crede că ar putea fi capabil să atace alte asemenea sonde.

„Rusia a lansat pe orbita joasă a Pământului un satelit despre care evaluăm că este probabil o armă spațială de contracarare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder.

Acesta se afla pe „aceeași orbită” cu un satelit guvernamental american, a precizat el, adăugând că Washingtonul va continua să monitorizeze situația și că trebuie să fie pregătit să își protejeze interesele.

Rusia nu a făcut niciun comentariu public pe această temă.

Moscova și Washingtonul - doi rivali la nivel mondial - s-au confruntat în mod repetat în ultimele săptămâni la ONU pe tema armelor spațiale, ambele părți acuzându-se reciproc că încearcă să militarizeze spațiul.

Anterior, marți, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a afirmat că SUA încearcă să transforme spațiul într-o „arenă de confruntare militară”.

O serie de experți militari au avertizat de mult timp că spațiul va fi probabil următoarea frontieră a războiului într-o lume din ce în ce mai dependentă de tehnologie.

Pe aceeași orbită cu SUA

Generalul Ryder a declarat că Pentagonul crede că satelitul rusesc este „probabil capabil să atace alți sateliți de pe orbita joasă a Pământului”.

„Rusia a desfășurat această nouă armă spațială de contracarare pe aceeași orbită cu un satelit guvernamental american. Astfel, evaluările indică în continuare caracteristici care seamănă cu sarcinile utile antisatelit desfășurate anterior, din 2019 și 2022. Avem responsabilitatea de a fi pregătiți să protejăm și să apărăm domeniul, domeniul spațial, și să asigurăm un sprijin continuu și neîntrerupt pentru Forța Întrunită și Combinată”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, conform BBC.

Separat, un purtător de cuvânt al Comandamentului Spațial al SUA a declarat pentru agenția de presă Reuters că satelitul era „probabil o armă spațială de contracarare, probabil capabilă să atace alți sateliți de pe orbita joasă a Pământului”.

Purtătorul de cuvânt a precizat că satelitul - Cosmos 2576 - a fost lansat în data de 16 mai de pe cosmodromul rusesc Plesetsk, la aproximativ 800 km nord de Moscova.

În declarația sa, agenția spațială de stat rusă Roskosmos a precizat că lansarea din 17 mai a fost „în interesul Ministerului Apărării al Federației Ruse”. Aceasta a precizat că a fost folosit vehiculul său de lansare Soyuz-2.1b.

Datele diferite de lansare raportate ar putea fi explicate prin diferențele de fus orar.

Nici Moscova, nici Washingtonul nu au oferit detalii suplimentare.

Ținte legitime pentru Rusia

Analiștii spațiali spun că Cosmos 2576 pare să se afle pe aceeași orbită cu satelitul american USA 314.

De la lansarea unei invazii a Ucrainei în februarie 2022, Rusia a avertizat că sateliții americani care ajută armata ucraineană ar putea deveni ținte legitime.

În februarie, Casa Albă a recunoscut că Rusia dezvoltă o nouă armă spațială „îngrijorătoare”, dar a insistat că nu a desfășurat-o încă.

Acest lucru s-a întâmplat după ce un congresman republican de rang înalt a emis un avertisment enigmatic cu privire la o amenințare gravă la adresa securității naționale, stârnind zvonuri intense în jurul capitalei Washington DC.

Un raport publicat anul trecut de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale cu sediul la Washington DC a sugerat că Rusia dezvoltă o gamă de arme antisatelit (ASAT), inclusiv o rachetă care a fost testată cu succes împotriva unui defunct satelit din epoca sovietică în noiembrie 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel