SUA, arme pentru Europa. Washingtonul, undă verde

Administraţia americană a dat miercuri undă verde unor contracte de armament în valoare de 4,7 miliarde de dolari cu aliaţii săi europeni, printre care vânzarea de avioane de luptă F-16 Slovaciei, informează AFP. 

Aceste vânzări de arme către Slovacia, Spania şi Regatul Unit - trei ţări membre ale NATO, la fel ca SUA - au fost notificate Congresului american, a anunţat administraţia, într-un comunicat. 

Cumpărarea de către Bratislava a 14 aparate F-16 americane îi va permite înlocuirea flotei sale de MiG-29 de fabricaţie rusă. Valoarea acestui contract, care include de asemenea piese de schimb şi rachete aer-aer, ajunge la suma de 2,91 miliarde dolari, în special în beneficiul grupului american Lockheed Martin. 

"Avioanele de luptă actuale ale Slovaciei nu sunt interoperabile cu forţele americane sau aliaţii regionali", subliniază agenţia ministerului american al Apărării însărcinată cu vânzarea de arme, în acest comunicat. 

Achizițiile Spaniei și Marii Britanii 

În ce-l priveşte, Madridul va achiziţiona 17 elicoptere de transport greu CH-47F Chinook ale gigantului american Boeing. Alături de alte echipamente, acest contract atinge valoarea de 1,3 miliarde dolari. 

Londra va cheltui la rândul său 500 de milioane de dolari pentru programul său de drone de supraveghere sau de luptă MQ-9 Reaper, construite de General Atomics. 

Administraţia preşedintelui american Donald Trump pune presiune pe membrii NATO pentru a-şi spori cheltuielile de apărare, apreciind că Statele Unite contribuie prea mult la securitatea colectivă în cadrul Alianţei Atlantice şi că povara trebuie mai bine împărţită, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel