SUA acuză RUSIA că protejează Iranul

Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, a acuzat joi Rusia că încearcă să protejeze Iranul de inspecțiile Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA), informează Reuters.

Inspecțiile sunt legate de așa-numitul capitol T din acordul nuclear încheiat de șase puteri internaționale cu Iranul în 2015, referitor la interzicerea "activităților care pot contribui la dezvoltarea unui dispozitiv nuclear exploziv". Respectarea restricțiilor în domeniul nuclear este verificată de AIEA, deși articolul T nu se referă explicit la agenție, spre deosebire de alte prevederi din acord. Haley a afirmat că Statele Unite doresc extinderea inspecțiilor agenției prin includerea unor obiective militare.

"Dacă acordul nuclear cu Iranul trebuie să aibă vreun sens, părțile trebuie să înțeleagă termenii acordului în același fel. Se pare că unele țări încearcă să protejeze Iranul de alte inspecții. Fără inspecții, acordul cu Iranul este o promisiune deșartă", a declarat ambasadoarea SUA ca răspuns la o declarație făcută Reuters de directorul general al AIEA, Yukia Amano, potrivit căruia marile puteri trebuie să clarifice capitolul disputat din acord.

Rusia, care a semnat acordul cu Iranul alături de SUA, China, Regatul Unit, Franța și Germania, consideră că AIEA nu are autoritatea să verifice respectarea capitolului T, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel