Un parazit periculos reacționează pe oameni ca pe șobolani: Îi face mai atractivi. Studiu incredibil

Fotografie de la Darcy Delia: Pexels
Fotografie de la Darcy Delia: Pexels

A fi infectat cu un parazit ne-ar face mai frumoase/frumoși! Această observație fascinantă a fost făcută de o echipă internațională de cercetători. Dar, cum modifică parazitul Toxoplasma gondii percepția asupra aspectului nostru?

Toxoplasma gondii este un mic parazit capabil să manipuleze și comportamentul gazdei sale. De exemplu, prin mecanisme parțial elucidate, împinge șobolanii pe care îi infectează direct în ghearele pisicilor.

Toxoplasma gondii infectează nu numai pisicile și rozătoarele, ci și alte animale și oameni

Se estimează că 50% din umanitate este infectată cu acest parazit. În cele mai multe cazuri, prezența sa trece neobservată și rămâne în corpul nostru până la moarte.

Dar un procent mic dintre persoanele infectate pot dezvolta tulburări psihice: schizofrenie, gânduri suicidare sau tulburări obsesiv-compulsive. Parazitul poate traversa și placenta și poate prezenta un risc pentru bebeluș.

 

Parazitul poate să ne manipuleze comportamentul sau chiar aspectul nostru fizic

Un studiu recent publicat în  PeerJ , citat de Futura Science, concluzionează că persoanele infectate cu Toxoplasma gondii sunt percepute ca fiind mai atractive decât persoanele neinfectate, datorită unei modificări subtile a trăsăturilor faciale.

 

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință au compilat aproximativ douăzeci de fotografii ale feței fiecărui participant, infectat sau nu de parazit. 

Potențialul lor de seducție precum și starea subiectivă de sănătate sunt evaluate pe o scară de la 1 la 10:  1 pentru respingător sau nesănătos și 10 pentru foarte atractiv sau sănătos. În plus, imagini compozite ale unui profil standard al unei persoane infectate și neinfectate au fost create și prezentate spre aprecierea participanților.

 

Rezultatul este fascinant

Persoanele infectate cu  T. gondii, atât  bărbați, cât și femei, sunt percepute a fi semnificativ mai atractive și mai sănătoase decât cei care nu sunt infectați cu parazitul. La o inspecție mai atentă, oamenii de știință au observat că persoanele infectate au mai puțină asimetrie facială decât restul persoanelor neinfectate.

Cum poate un parazit să schimbe percepția asupra aspectului nostru în acest fel?

 

2. -imagine fara descriere- (studiu_42001400.jpg)

Sursa Foto: https://peerj.com/ Javier I. Borráz-León și colab. PeerJ 

Fiecare imagine reprezintă fața medie a bărbaților și femeilor cu și fără infecție cu Toxoplasmă. Deoarece fiecare imagine a fost creată prin îmbinarea fotografiilor a 10 persoane pentru fiecare categorie, fețele afișate în imagini nu sunt persoane reale.

Oamenii de știință nu sunt încă siguri, dar  Toxoplasma poate afecta nivelul de testosteron și astfel poate modifica trăsăturile fizice legate de acest hormon. ”Este, prin urmare, posibil ca aceleași efecte raportate la șobolanii infectați să fie prezente și la oameni cu Toxoplasmă”, scriu oamenii de știință în publicația lor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel