Statul român, dat în judecată pentru abuzurile DNA

papici_mirancea
papici_mirancea

Consecință previzibilă în cazul celor patru polițiști de frontieră, acuzați de DNA că, în anul 2007, ar fi luat mită pe Aeroportul Internațional București Băneasa – Aurel Vlaicu și achitați definitiv de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție în februarie 2013, scrie luju.ro.

Potrivit sursei citate, la sfârșitul săptămânii trecute, la Tribunalul București au fost depuse primele acțiuni civile împotriva statului român, prin Ministerul Finanțelor, pentru culpa procurorilor DNA Gheorghe Bocșan și Lucian Papici, precum și a judecătorului CAB Dumitru Mirancea, în instrumentarea și judecarea cazului celor patru polițiști de frontieră, cărora li s-a "fabricat" un dosar de luare de mită.

Guiu Lucian Cătălin, fost șef al Punctului Poliției de Frontieră Aeroport Internațional București – Băneasa „Aurel Vlaicu”, Bogdan Barbor, ofițer în cadrul compartimentului „Combaterea Infracționalității Transfrontaliere”, Dănuț–Ion Grama și Iustin–Robertino Micu, agenți de poliție în cadrul aceleași structuri, au fost trimiși în judecată de DNA în 2010, în mod abuziv, pentru luare de mită, faptă care ar fi avut loc în 2007.

În 11 februarie 2013, completul de judecată format din judecătoarele Lavinia Lefterache, Corina Jijiie și Lucia Rog i-au achitat definitiv pe cei patru polițiști prin decizia penală nr. 480 (Dosar nr. 5008/2/2010), în baza art. 11 pct. 2 lit. a, raportat la art. 10, lit. c (fapta nu a fost comisă de ei).

Deoarece, timp de aproape trei ani, cei patru polițiști "au fost suspendați din funcții și au suferit umilințe greu de imaginat în urma dosarului înscenat de procurorul DNA Gheorghe Bocșan, ei au început deja să formuleze primele acțiuni împotriva statului român, pentru obtinerea de daune, dar și plângeri penale împotriva procurorilor DNA Gheorghe Bocșan (autorul rechizitoriului), Lucian Papici (care a verificat rechizitoriul) și judecătorului Dumitru Mirancea (fost procuror) de la Curtea de Apel București, care fără să aibă niciun fel de probe la dosar", a aplicat la fond o pedeapsă de 3 ani și jumătate de închisoare, cu suspendare, pentru Guiu Lucian Cătălin, restul ofițerilor fiind condamnați fiecare la câte trei ani cu suspendare pentru așa-zisa infracțiune de luare de mită.

Astfel potrivit luju.ro, avocatul Alexandru Pantea din Baroul Teleorman a depus vineri primele acțiuni civile împotriva statului în numele polițiștilor Dănuț Grama și Bogdan Barbor. Aceștia cer, fiecare câte 20.000 euro daune materiale și 100.000 euro daune morale pentru trimiterea lor abuzivă în judecată și condamnarea nejustificată din fond, în lipsa oricăror probe.

"Ei acuză anchetele abuzive ale DNA, dar și reaua-credință a judecătorului Dumitru Mirancea de la Curtea de Apel București care, la un termen de judecată în care acuzații au cerut probe în apărare, au dat o replică stupefiantă pentru un judecător: “în timpul cercetării judecătorești, judecătorul de la Curtea de Apel București – Secția a II-a penală, Dumitru Mirancea, la un termen de judecată, cu ocazia judecării procesului, a făcut afirmația în public că România este condusă de Parchet, respectiv DNA și nu înțelege de ce solicităm constatarea modului ilegal în care au fost administrate probele în cursul cercetării penale de către procurorul Bocșan Gheorghe”. scrie sursa citată.

Citește aici ÎCCJ face dreptate în dosarul instrumentat unor polițiști de frontieră de procurorii DNA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel