SRI: 38.000 de atacuri cibernetice în România, în 12 și 13 august

Sistemele de securitate din România au fost ținta unui bombardament informatic. Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului Român de Informații (SRI), Sorin Sava, specialiștii instituției au blocat în perioada 12-13 august aproximativ 38.000 tentative de virusare.

 
 

Asta înseamnă peste 800 de atacuri cibernetice pe oră. Pentru comparație, în medie, într-o zi obișnuită numărul atacurilor nu depășește două mii. Băncile din ţara noastră ar putea fi ţinta unui alt atac în următoarea perioadă.

"În intervalul 12-13 august anul curent, au fost înregistrate aproximativ 38.000 de astfel de alerte. Alerte care au fost materializate în urma recepţionării unor mesaje e-mail cu ataşamente maliţioase de tip ransomeware, ceea ce înseamnă criptare de date şi solicitare de recompensă. Vorbim atât despre instituţii private cât şi de instituţii guvernamentale", a afirmat Sorin Sava, pentru Digi 24.

Cu alte cuvinte, infractorii cibernetici au încercat să intre în bazele de date ale statului şi apoi să ceară recompense ca să renunţe la atacuri.

O altă ţintă a hackerilor sunt băncile, spun ofiţerii SRI. De altfel, informaticienii IBM Security X-Force au dezvăluit că Tinba v3, virus care se instalează în computerele utilizatorilor de internet banking, va ataca cel puţin 12 bănci din ţara noastră.

IBM a descoperit un virus conceput pentru a ataca 12 bănci din România

Virusul acţionează atunci când este accesat contul online. Utilizatorul are impresia că vede interfaţa internet bankingului său, se autentifică cu datele confidenţiale, iar hackerul îi cere în, altă căsuţă, şi informaţii despre card. Are nevoie de serii şi data la care acesta expiră.

Specialiştii avertizează şi spun că pe o pagină autentică, aceste date nu ar fi cerute niciodată.

Augustin Jianu, directorul CERT: „Să nu dea click pe reclame de pe web-site-uri numite generic malvertising care distribuie mailuri pentru că se supun riscurilor. Dacă au remarcat o autentificare la site-ul de online banking că a eşuat sau a generat un cod OTP şi au încercat să se autentifice şi nu au primit autentificare, nu au primit acces la site să nu mai încerce o a doua autentificare să nu mai încerce a altă identificare, efectiv să se oprească şi să sune la bancă."

Ofiţerii Serviciului Român de Informaţii susţin că până acum, niciun computer din România nu a fost infectat cu acest trojan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel